A negatív nyomású terápia alkalmazása elhízott, sebgyógyulási zavarban szenvedő betegnél

Deák Gyuláné
Pándy Kálmán Kórház, Gyula
 
Hazánkban a sebfertőzések második leggyakoribb egészségügyi ellátással összefüggő
fertőzésnek bizonyultak, mintegy 22%-át tették ki az összes fertőzésnek, amely 21786 sebfertőzést jelent évente. (A hazai incidencia alapú sebfertőzés- surveillence- program. Országos Epidemiológiai Központ statisztikai adat alapján)
A krónikus sebellátás komplexitása miatt a társszakmákban is kihívássá vált a modern, költséghatékony, evidenciákra épülő biztonságos sebellátás. A seb stádiumának megfelelő ellátása, a kötszerek helyes alkalmazása sajnálatos módon még mindig kifogásolható. Az üreges seb menedzselését, ellátását, a seb zárására kifejlesztett új terápiás metódust mutat be az előadás.

A WHO az elmúlt évtizedben először közölt olyan adatot, hogy a világban valamivel több az elhízott, mint az alultáplált ember. Az Eurostat Figyelő 2014/30. 27. oldalon számol bea egy 2009-ben 15 év feletti korcsoportban végzett felmérésről, melynek alapján hazánkban a túlsúlyosak és az elhízottak aránya 50% fölött van. Epidemiológiai tanulmányok bizonyították, hogy az obezitás a karcinogenezis szignifikáns rizikófaktora.

Az előadás beszámol az elhízott, radikális hysterectomián átesett nőbeteg alsó haránt laparatomia hegében kialakult sebészeti fertőzésről, az üreges seb ellátásáról, kiemelve a negatív nyomású sebkezelési technika ( V.A.C.) előnyeiről. A sebgyógyulási folyamatot a szerző saját fotóival szemlélteti a sebfertőzésről a seb teljes gyógyulásáig. Az előadás EPUAP (European Pressure Ulcer Advisory Panel) és a EWMA (Europai Wound Manegment) irányelvei figyelembe vétele mellett, a klinikai munkavégzés során gyakran előforduló, ez egészségügyi intézmények számára is igen költséges, speciális tudást és ismeretanyagot igénylő problémát tár fel.