Látogatók száma48182

unnamed

 

 

Előadás 1

 

 

 

A negatív nyomású terápia alkalmazása elhízott,

sebgyógyulási zavarban szenvedő betegnél

Deák Gyuláné

Pándy Kálmán Kórház, Gyula

 Hazánkban a sebfertőzések második leggyakoribb egészségügyi ellátással összefüggő

fertőzésnek bizonyultak, mintegy 22%-át tették ki az összes fertőzésnek, amely 21786 sebfertőzést jelent évente. (A hazai incidencia alapú sebfertőzés- surveillence- program. Országos Epidemiológiai Központ statisztikai adat alapján)

      A krónikus sebellátás komplexitása miatt a társszakmákban is kihívássá vált a modern, költséghatékony, evidenciákra épülő biztonságos sebellátás. A seb stádiumának megfelelő ellátása, a kötszerek helyes alkalmazása sajnálatos módon még mindig kifogásolható. Az üreges seb menedzselését, ellátását, a seb zárásáre kifejlesztett új terápiás metódust mutat be az előadás.

        A WHO az elmúlt évtizedben először közölt olyan adatot, hogy a világban valamivel több az elhízott, mint az alultáplált ember. Az Eurostat Figyelő 2014/30. 27. oldalon számol bea egy 2009-ben 15 év feletti korcsoportban végzett felmérésről, melynek alapján hazánkban a túlsúlyosak és az elhízottak aránya 50% fölött van. Epidemiológiai tanulmányok bizonyították, hogy az obezitás a karcinogenezis szignifikáns rizikófaktora. Az előadás beszámol az elhízott, radikális hysterectomián átesett nőbeteg alsó haránt laparatomia hegében kialakult sebészeti fertőzésről, az üreges seb ellátásáról, kiemelve a negatív nyomású sebkezelési technika ( V.A.C.) előnyeiről. A sebgyógyulási folyamatot a szerző saját fotóival szemlélteti a sebfertőzésről a seb teljes gyógyulásáig. Az előadás EPUAP (European Pressure Ulcer Advisory Panel) és a EWMA (Europai Wound Manegment) irányelvei figyelembe vétele mellett, a klinikai munkavégzés során gyakran előforduló, ez egészségügyi intézmények számára is igen költséges, speciális tudást és ismeretanyagot igénylő problémát tár fel.  

 

 

 

Előadás 2

 

 

Az új sztómaviselő kórházi elbocsájtása. Mégis hogyan?

 Horváth Katalin Beatrix

Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinika, Budapest

 

 

horvth katalin beatrix
     Az új Sztómaviselők kórházból történő hazabocsájtására való felkészítése már a  műtét előtti beszélgetéssel megkezdődik. A beteg életmódjának, életvitelének ismeretében lehet meghatározni a sztóma megfelelő helyét.

     Az így szerzett információk alapján, az operáló sebésszel együttműködve tud sztómaterápiás ápoló személyre szabottan segíteni az új sztómaviselőnek az otthoni napirendjének kialakításában, ezzel is növelve a beteg biztonságérzetét, hiszen a sztómája ellátását- amit eddig felügyelet mellett végzett- otthonában mát önállóan vagy a hozzátartozó segítségével kell elvégeznie.  A sztómaviselő akkor távoztatható az intézményből, amikor a sztómáját el tudja látni, és tudja, mikor kell probléma esetén azonnal orvoshoz fordulnia. A lerövidült kórházi ápolási idő miatt nehezen lehet biztonsággal betanítani még a zsákcserét is. A sztómazsák cseréjének megtanulása azonban nem jelenti azt, hogy a sztómaviselő már fel van készülve a sztómával való életvitelre is.

        Az első kontrollok alkalmával először a zsákcsere helyes alkalmazásának elsajátítását kell ellenőrízni.

        Az első három hónapban a beteg állapotától függően 2-3 hetenként kell találkoznia a sztómaviselőnek a sztómaterápiás nővérrel a szövődmények megelőzése érdekében- mivel ezek a leggyakrabban a műtét után ebben az időszakban alakulnak ki. A későbbi találkozások alkalmával a sztómaviselőt felkészítjük a sztóma következtében kialakult megváltozott életvitelre: táplálkozás, székletrendezés, párkapcsolat, család, gyerek vállalás, öltözködés, munka, sport, közösségi- társadalmi kapcsolatok utókezelések, egyéb...

 

 

Előadás 3

 

 

Gyógyszerelés és Sztóma

Orbán Andrea

Kátai Gábor Kórház, Karcag

 

 

      Orbán AndiA sztómaképző műtét általában véve is jelentős változást hoz egy ember életében. Megváltozik a testkép, másfajta életritmust kell kialakítínaia, amely a korábbi életvitelhez képest nagy változásokkal járhat. Nagyon Fontos, hogy ezek a változások, illetve az ezekre való átállás minél kisebb megrázkódtatást okozzon a páciensnek. Ehhez szükség van egy jó együttműködő teamre, mely a sztómaviselő ellátását követi, és melynek nagyon fontos tagja a sztómaterápeuta.

      Számtalan témát körbejártunk már, követjük az új trendeket az orvoslásban, az ápolásban, a sztómaterápiás segédeszközök fejlődésében, mégis nagyon kevés szó esik- még a szakirodalomban is- a sztómaviselők gyógyszerelési problémáiról.

     Az előadással arra szeretnék rávilágítani, hogy melyek azok a szempontok, amelyekre a beleket érintő- kiemelten sztómaképzéssel járó- műtétek kapcsán oda kellene figyelni a gyógyszerek alkalmazásakor, és hogyan lehet kivédeni a gyógyszerelési hibákat.

 

Galéria

 

FullSizeRender1

 

nvrek  nvrek2 
 imagegallery.jpg5  imagegallery.jpg6
 nvrek3  horvth katalin beatrix
 orbn  17

 

 

 


 

 

Login

Kijelentkezés

1%

{AF}

Kérjük támogassa munkánkat adója 1 %-ával. Letölthető rendelkezési nyilatkozat itt. {/AF}

1%
el1.jpg el3.jpg el2.jpg

sablonválasztó