Ápolási praktikák

Praktikus ápolási tanácsok sztómaviselőknek,  
nemcsak sztómaterápiás nővérektől

 

Az alábbi ismertetőket sztómaterapeuták készítették
és a Patika Tükör című újságban jelentek meg
a Coloplast A/S jóvoltából. 

 

Kérdések- válaszok
 
sandorne szalai ildiko1Sándorné Szala Ildikó, sztómaterapeuta
Megyei Kórház, Miskolc
 
 
 
 
 

 Hazánkban és a világban megnőtt a tumorok előfordulásának gyakorisága. Magyarországon évente körülbelül 400-500 ember betegszik meg vastag- illetve végbéldaganat miatt. Világszerte több mint 2 millió ember él sztómával, és évente és körülbelül 160 ezer ilyen műtétet végeznek. Amikor valaki megtudja, hogy betegségén csak operációval lehet segíteni, általában megrémül. Mi, sztómateápiás nővérek, segítő kezet nyújtunk a sztóma-műtéten átesett pácienseknek és családtagjaiknak egyaránt. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne érezzék azt, hogy állapotuk miatt kirekesztődnek a társadalomból.

 
Előkészítés: Választott időben végzett műtét előtt elbeszélgetünk a beteggel, megtervezzük a sztóma várható helyét, ezt álló, ülő és fekvő helyzetben is ellenőrizzük, valamint azt is, hogy megfelelő távolságra kerüljön a hegektől, bőrredőktől, csontos részektől és a köldöktől, mert így könnyebb lesz a mindennapi élet.
 
Eszközválasztás: A megfelelő segédeszköz kiválasztása a sztómával élő sikeres felépülésének fontos feltétele. Ideális esetben a beteg maga választ a kórházi tartózkodás ideje alatt kipróbált, többféle lehetőség (egy- vagy kétrészes, nyitott vagy zárt, szögletes, vagy ovális eszközök stb.) közül.
 
Kétségek: A hazamenetel idején félelmek ébredhetnek a megváltozott testi állapot elfogadása kapcsán. Gyakori kérdés, hogyan fogad majd a család, így is szeret-e majd a párom, képes leszek-e dolgozni, titokban tartsam-e barátaim előtt a dolgot...
Az elbeszélgetés mellett jó példával is próbálunk segíteni a páciensnek, esetleg sorstársukkal ismertetjük meg őket, akik átvészelték a nehéz időket, és újra teljes életet élnek.
 
Egy fiatalember vallomásaAkárhányszor vesztettünk is, minden évben új rajtkőre állhatunk, és újra indulhatunk, nem feltétlenül az első helyért. Úgy haladjunk inkább végig a kiírt távon, hogy ne kelljen félni a diszkvalifikálástól. Kezdjük ezért az újesztendőt a tavasztól és a megértéstől számolni!,,

 

 
juli1Czupi Attiláné sztómaterapeuta
Megyei Kórház- Rendelő, Zalaegerszeg
 
 
 
 
 
 
 Milyen a helyes sztóma környéki bőrtisztítás?
Mechanikusan letöröljük a székletmaradékot papírvattával. Utána nedves bőrtisztítás következik semleges szappannal, szőtt törlőkendővel. Szárazra töröljük a bőrt, esetleg megszáríthatjuk hajszárítóval. Szükség esetén szőrtelenítést végzünk, és bőrvédő krémet használunk.

Hogyan kell a használt sztóma zacskót tárolni?
Mielőtt a zárt szemetesbe dobjuk, a tapadó felületet úgy hajtsuk össze, hogy az tartsa összezárva az egyrészes zacskót. Urosztómás és üríthető zsák tartalmát csere előtt leengedjük a WC-be.

Pontos méretvétellel megelőzhető-e a bőr kipirosodása a sztóma körül?
Használja a mérősablont, ha nem kerek a sztóma, a sablonon rajzolja meg és ez alapján kis, éles ollóval vágja ki a tapadó felületet. A sztóma körüli bőrt megvédi a modern eszközök hidrokolloid anyagú tapadó felülete.

 

ritusnHegyi Rita, sztómaterapeuta
Uzsoki utcai Kórház- Budapest
 
 
 
 
 
 
 
A sztóma körüli egészséges bőrről?
Egy dán tanulmány adatai szerint a sztómával élő emberek majdnem felének irritált a bőre a sztóma körül. Azt is megállapították, hogy az érintettek maguk gyakran nem észlelik a bőrelváltozást, pedig a súlyosbodás megelőzhető lenne, ha szakszerű segítséget vennének igénybe. A sztómanyílás környéki bőrproblémák kialakulásának fő oka a maró hatású vizelettel, illetve széklettel való érintkezés. Amikor sérültté válik a bőr, a segédeszközön lévő ragasztó nem tapad hozzá megfelelően. Ez szivárgáshoz és más panaszokhoz vezet. Megfelelő ápolással visszaállítható a sérült bőr egészsége és elkerülhető, hogy a testváladékok érintkezzenek a sztóma környéki bőrrel.
 
Hogyan lehet megállapítani, hogy veszélyben a sztóma környéki bőr?
Vizsgálja meg a tapadófelületet a bőrről történő eltávolítás után. Erodálódott, feloldódott a ragasztóréteg? Lát-e székletet vagy vizeletet a bőr felőli oldalán? Ha igen, ez azt jelzi, hogy szivárgás történt. Vizsgálja meg bőrét, hogy lát-e a tapadófelületen találtaknak megfelelő bármilyen irritációt vagy sérülést.
 
Megoldható a szivárgás minimalizálása?
Igen, a jövőben ügyeljen arra, hogy az öntapadó felület tökéletesen tapadjon bőréhez. Az eszközt a tapadófelszín feloldódása előtt cserélje újra. Válasszon a felázásnak jobban ellenálló eszközt. Szükség esetén távolítsa el a sztóma körüli szőrzetet és minden alkalommal, amikor cseréli a segédeszközt, alaposan tisztítsa meg és törölje szárazra bőrét.
 
Biztosítható tökéletes érintkezés a tapadófelület és a bőr között?
A tapadó felületen lévő kivágást pontosan a sztóma méretéhez és formájához igazítsa. Használjon esetleg konvex eszközt a besüllyedt sztóma kiemeléséhez. Szükség esetén alkalmazzon sztóma-pasztát, amellyel kiegyenlíthető a bőr egyenetlen felszíne. Bőre meggyógyul, ha az eszköz helyes illesztésével és felhelyezésével megvédi. Ha tartós bőrirritációt tapasztal, személyére szóló tanácsért és kezelésért keresse a sztómanővért.

 

 
hkbHorváth Katalin Beatrix, sztómaterapeuta
Semmelweis Egyetem ÁOK. I. Sebészeti Klinika
 

 

 

Igaz, hogy a régebbi sztómaterápiás segédeszközök veszélyeztetik a sztóma környéki bőr egészségét?
Bizonyos régi típusú segédeszközök tapadó felszíne a bőrhöz túlzottan erősen odaragad, illetve gyorsan feloldódik az anyaguk. Ez azzal jár, hogy megsérülhet a sztóma környéki bőr, ami idővel további panaszokat okozhat. A modern eszközök ugyanakkor bőrkímélő összetételük miatt biztonságosabbak és megbízhatók is.

Biztosan a helyén tartja a sztómazsákot a kíméletes, új eszköz?
Természetesen igen, teljes felületi tapadása fokozatosan alakul ki, miközben átveszi a test melegét, kitölti az apró bőrredőket és egyre nagyobb lesz a teherbíró képessége.

Évek óta használom a régi eszközt, vajon, hogyan fog hozzászokni a bőröm az újhoz?

Lehetséges, hogy egy kis időre lesz szüksége, amíg megszokja a bőrkímélő új eszközt. A bőr megújulása akár 4 hétig is eltarthat. Közben átmenetileg használhat bőrvédő filmet, amely leheletvékony, a megszokott szintre növeli a tapadási erőt és biztonságérzetet nyújt az átállás ideje alatt.

Miért fontos a tökéletes illeszkedés a segédeszköz és a bőr között?
A sztómás bőrproblémák kialakulásának fő oka a vizelettel, illetve széklettel való érintkezés. A tapadófelületen lévő nyílást igazítsa pontosan a sztóma méretéhez és formájához. Szükség esetén alkalmazzon sztómapasztát, ezzel kiegyenlíthető a sztóma körüli bőr egyenetlen felszíne. Személyre szóló tanácsért és kezelésért keresse a sztómanővért!

 

Márton Erzsébet sztómaterapeuta
Kaposi Mór Megyei Kórház, Kaposvár  

Ürülhet-e nyák normál esetben a sztómán keresztül?
Igen, ürülhet, a nyák képződése természetes, a székletürítést segíti, de mivel a bélrendszer utolsó szakasza ki van iktatva, így nem tud a széklettel keveredni, és szemmel láthatóvá válik. Amennyiben nagyobb mennyiségben ürülne, keresse fel kezelőorvosát.
 
Igaz-e, hogy egyes élelmiszerek fogyasztása fokozott gáztermelődéssel jár?
Igen, valóban például a brokkoli, hagyma, tojás, bab, karfiol, rostos gyümölcsök, fokozhatják a bélmozgást és a bélgázképződést is. Tüneteit enyhíthetik a joghurt, kefir, melyek szagcsökkentő hatásúak is. Megköti a szagot az aktív széntabletta is, szájon át vagy a sztómazacskóba helyezve.
 
Rendszeresen felmaródik a bőröm a sztómám körül, mit tehetek?
A sztómát és környékét izgatják az erős fűszerek és a savas gyümölcslevek, a citromlé. Égő, csípő, fájó érzést válthatnak ki, és felmaródást okozhatnak. Célszerű ilyenkor speciális bőrvédőszerek és az üríthető sztómazsák használata.

Megváltozhat-e a sztómaképző műtétet követően a folyadék és a vitaminok felszívódása?
Igen, mert a vastagbélből sok víz és ásványi anyag szívódik fel naponta. Nagy hangsúlyt kell fektetni a kellő mennyiségű napi folyadék és ásványi anyag bevitelre, főként az ileosztómák esetében. Zavart szenvedhet a B vitamin csoport és a vas felszívódása, fokozottan ügyelni kell a pótlásra, mivel hiányuk esetén vérképző-rendszeri megbetegedések léphetnek fel.

 

 
651Patai Gyöngyi sztómaterapeuta
Országos Onkológiai Intézet
 
 
 

Hogyan lehet befolyásolni, hogy milyen legyen a székletem?
Az elfogyasztott élelmiszerektől és az elfogyasztott folyadék (napi másfél két liter) mennyiségétől is függ a széklet milyensége. A cukros, tejes ételek például lágyítják a székletet, ezzel szemben a rizs, banán, zöldségek besűrítik a székletet.

Lehet-e szabályozni a széklet ürítésének ritmusát, gyakoriságát?
Igen bizonyos műtétek után. Végleges szigmabél sztóma esetén, amennyiben nincs orvosi ellenjavallat, akkor 24-48 óránként irrigálhat a páciens, azaz beöntést adhat magának a sztómába. A székletürítés tervszerűen, a beöntés idején fog megtörténni

Önállóan elvégezhető-e az irrigálás?
Ezt a technikát megtanulni sztómaterápiás szakember segítségével kell és amikor már biztonságosan megy, akkor már otthon, önállóan is végezhető az irrigálás.

Milyen eszközzel végezhető az irrigálás?

Kifejezetten erre a célra kifejlesztett irrigáló szettel végezhető irrigálás, amely egyedi méretre kivágható és biztonságosan rögzíthető.

Milyen esetben nem szabad irrigálni, beöntést adni a sztómába?
Nem javasolt az irrigálás például sztóma körüli sérv esetén vagy más jellegű társbetegségek esetén, így infarktus után sem, erről minden esetben egyénileg kell konzultálni az orvossal.

 

 
006359Pintér Ferenc sztómaterapiás ápoló
Nyíregyházi Jósa András Kórház, Sebészet
 
 
 
 
 
 
 
 
Nehezen tudom levenni hasamról az egyrészes zsákot, mit tegyek?
Mielőtt felteszi, „kifárasztja” a ragasztót, felteszi a hasára egyszer, kétszer.

Kétrészes eszközöm van, a széklet odatapad az alaplapra, miért történik ez és mi a megoldás?
Ha szűrős a zsák, vákuum képződhet benne. Célszerű a szűrőt leragasztani és az alaplap külső oldalát olajjal bekenni.

Nehezen tudom az alaplapra felpattintani a zsákot, mit kell tenni?
Feltétel előtt kb.10-15 percre tegye a hóna alá, ezalatt felmelegszik a műanyag és könnyebben felpattan.

 

 

11536110 851922614881969 4160315561567572103 nSalamon Viktorné, sztómaterapeuta
Kenézy Kórház Kft, Urológia, Debrecen

 

 
 
 
 
Hol helyezik el a kivezetést a hason?
Az urosztóma nyílást leggyakrabban a hasfal jobb oldalán helyezik el a köldöktől kissé lefelé, bár néhány esetben a sebészi eljárástól függően máshol is lehet.
 
Műtét után lehetséges a vizelet szabályozása, visszatartása?Nem lehetséges a vizelet visszatartása,mivel a kivezetésen nincs záróizom. A hasfalban mesterségesen létrehozott nyíláson keresztül folyamatosan jut ki a vizelet egy üríthető sztómazacskóba, amely a hasfalra tapad.

Vizeletem nem fogja feláztatni a tapadó felületet?
A forgalomban lévő gyógyászati segédeszközök speciális anyagból készülnek, amely meggátolja, hogy a vizelet „feláztassa”.


Amikor lefekszem, vajon hová folyik a zacskóból a vizelet?
Az urosztóma zacskóban olyan belső tasakok találhatók, amelyek meggátolják a vizelet visszafolyását fekvő helyzetben. Éjszakára egyébként csatlakoztatható a kifolyócsőhöz egy másik, nagyobb méretű vizeletgyűjtő zacskó is, melyet az ágyra lehet akasztani. Az urosztóma zacskóban olyan belső tasakok találhatók, amelyek meggátolják a vizelet visszafolyását fekvő helyzetben. Éjszakára egyébként csatlakoztatható a kifolyócsőhöz egy másik, nagyobb méretű vizeletgyűjtő zacskó is, melyet az ágyra lehet akasztani.
 
Mit tegyek, ha úgy érzem, hogy vizeletszag vesz körül? 
Nyomozza ki, vajon nem szivárog-e a gyűjtőzsák. Lehetséges, hogy nincs látható jele szivárgásnak. A tapadófelszín alatt is kezdődhet szivárgás. Lehet, hogy túlzottan tele a zsák, elhúzza a bőrt és „kijáratot” képez. Rendszeresen ürítse a zsákot, ne várja meg, amíg teljesen megtelt.

Mi tegyek, ha büdös a vizeletem szaga?
Ha megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása mellett a vizelete nem átlátszó, hanem zavaros, vagy ha a frissen ürített vizelet szaga bűzös, akkor lehet, hogy fertőzése van, mielőbb forduljon orvoshoz!

Mozgás és sport megengedett az urosztómásnak?
A sebgyógyulás után, az orvos által meghatározott idő múlva (kb. 6 hónap) ugyanúgy kirándulhat, kertészkedhet és sportolhat, mint azt műtét előtt tette, kivételt képeznek az erős fizikai megterheléssel járó sportok, mint például a súlyemelés. Minden azon múlik, mennyire érzi magát fittnek.

Fürödhetek strand vizében?
Megfelelő odafigyeléssel úszhat tengervízben vagy uszodában is.

 
DSCN5806Szaszkó Józsefné sztómaterapiás ápoló
Kiskunhalasi Kórház, Sebészet
 
 
 
 
 
 
 
Fürödhetek-e, amikor sztóma zsákom fel van helyezve?
Igen, egyaránt zuhanyozhat és fürödhet, a bélsártartó zacskó nem ázik le fürdés közben.

Ha zsák nélkül tusolok, kell-e vigyázni, hogy a víz ne folyjon bele a sztómába?
Nem! A sztómába nem folyik bele a víz, hasonlóképp, mint a végbélbe. A semleges szappan és a tusfürdő sem irritálja.

Szexuális együttlét alatt zavar a zsák! Mit tehetek?
Ezekre az alkalmakra használjon kisebb méretű zsákot, sztóma dugót, sztóma sapkát, ha ez még mindig zavarja, vegyen fel egy könnyebb trikót, mely eltakarja segédeszközét.

Amikor zsákom sűrűn teli van levegővel, a szűrő nem engedi át a bélgázokat! Mi a megoldás ilyenkor?
A modern bélsártartók szűrőjén található perforációs pontot szúrja meg tűvel, majd szűrőtakaróval fedje le a kis lyukat a levegő kibocsátása után.

Tehetek-e ellene, hogy bizonyos ételek fogyasztása után kellemetlen szagok távozzanak a zsákból?
Amikor ilyen ételeket fogyaszt, lefekvés előtt fogyasszon joghurtot, kefirt. Megköti a bélgázokat.

 
 
Támogatói logók 3X