Mindennapok sztómával

 
800px COLOURBOX1236150Visszatérés:
Mindennapi élet sztómával Sztómaműtét után az emberek hajlamosak arra, hogy azt higgyék,nem térhetnek vissza a megszokott életritmusukhoz. Nehéz elfogadni az a tényt, hogy ezután sztómazacskót kell viselni.
Idővel rájön, hogy tulajdonképp majdnem úgy tud élni, mint korábban. Normális körülmények között szinte teljesen lehetetlen észrevenni, hogy valaki sztómazacskót visel. A zacskó nem zörög és szagbiztos, így nem derülhet fény az állapotára.

A munkába való visszatérés műtét után az egészségi állapotán és erején múlik. Beszélje meg a lehetőségeket orvosával vagy a sztómaterápiás nővérrel. Azoknak a betegeknek, akik nagy hasi műtéten estek át nem ajánlott nehéz,emeléssel járó munkát végezni mindaddig, míg a hasizmok teljesen összehegednek, ami több hónapot vesz igénybe.

 

  öltözködésÖltözködés

Amikor mindennapi öltözetet visel, a zacskót senki nem fogja észrevenni,nyugodtan használhatja kényelmes,megszokott ruháit. Szűk szabású, feszülő ruha viselete nem ajánlott.  Ügyelni kell arra, hogy övvel, fűzővel ne szorítsa el a sztómazacskót. 
 
 
 
Fürdés- strandolás:
A sztómások nyugodtan zuhanyozhatnak. A szappanaos víz nem fog befolyni a sztómába, semmi esetre sem fogja azt irrritálni. Zuhanyozhat, vagy fürdőzhet a kádban zsákkal vagy nélküle- választhatja bármelyik lehetőséget. A szappan maradvány befolyásolhatja az alaplap tapadását a bőrön, ne használjon olyan szappant , amely a bőrön maradhat. Válasszon olyan tisztálkodószert, mely a bőr felszínéről könnyen letisztítható. Nem javasoljuk a kettő az egyben tusfürdők és a krémeket tartalmazó szappanok használatát.
 
7a772d1e68d69011bc91d3c9d6b28f84Gyógyfürdő, strandolás:
 
A sztómás a közösségi fürdőzésekben is részt vehet.Szernecsés ha a fürdőzés ideje alatt a sztóma nyugalmi állapotban van, és célszerű egyrészes zárt zsák, sztómasapka, vagy sztómadugó alkalmazása.  A sztóma nyugalmi állapotát colosztomások irrigálással is elérhetik, ill. olyan időszakor válasszanak a strandolásra amikor a sztóma éppen nem ürít. Ileosztomások étkezéssel tudják mérsékelni a sztóma ürülését. Amennyiben a fürdőzés közben jelentősebb mennyiségű széklet kerül a zsákba, a fürdőző hagyja el a vizet. Vegyen fel fürdőköpenyt, várja ki az ürülés megállását, majd cseréljen zsákot és folytathatja a fürdést. Termál füdőzés esetén a 36-38C-os víz hatására általában az alaplap erősebb tapadását fogja észlelni. A biztonsága érdekében otthonában kádfürdő segítségével meggyőződhet róla, hogy az ön bőre és a választott eszköz hogyan viselkedik a melegvíz hatására. A fürdőzés befejezése után tanácsos a zsákot lecserélni.
 

A közösségi fürdőzésben azonban a sztómazsák elrejtése, láthatatlanná tétele is probléma. Utóbbi időben főként bulvár lapokban láthatunk nyíltan sztómazsákkal fürdőzőket. A zsák elrejtésére férfiak magas derekú hosszabb szárú fürdőnadrágot, a hülgyek egyrészes fürdőruhát, egyébb praktikákat használhatnal.

 sport és sztómaMozgás és sport:

A legtöbb sztómával élő kirándulhat, kertészkedhet és sportolhat, tornázhat ugyanúgy, mint műtét előtt. Kivételt képeznek az erős fizikai megterheléssel járó sportok, például a súlyemelés, bírkózás, ökölvívás. A sztóma maga nem gátolja meg tornagyakorlatok végzésében, minden azon múlik, mennyire érzi magát fittnek. A végbél kiírtás után előfordulhat hogy a sztómaviselő nehezen tud kerékpározni vagy lovagolni, ilyen esetben speciálisan kipárnázott nyereg használata segíthet. Sztómazacskóval úszhat tengervízben vagy uszodában is.

 
 
 1366208944 utazas repulvelUtazás:

A sztóma nem akadályozhat meg senkit az utazásban. A legtöbb országben extra mennyiségű zsákot, és egyéb kiegészítőt vásárolhat. A biztonság kedvéért vigyen magával annyi zsákot ami az utazás idejére alatt szükséges lehet. Ha meleg klímájú országba készül, ahol várhatóan jobban verejtékezik, ne feledje több zsákra lesz szüksége, mint általában.Ha nem olyan zacskót használ aminek a bőrfelőli részén inpregnált réteg van akkor használjon védő ruhaneműt. A magasabb hőmérséklet hatással lehet a bőrére, ezért ne feledjen el tisztító és bőrápoló termékeket alkalmazni. A sztómaápolás eszközei mindig a kézipoggyászaban legyenek ( törölköző, zsák, műanyag zacskó a használt zsák eldobásához)  az alaplapot előre vágja ki a megfelelő méretre. Hosszabb útra vigyen magával leeresztő zsákot, hasfogó szereket.

 
 
Adorable couple romancing on a beach SS11072017Párkapcsolat:
 
Nagyon fontos, hogy Ön és partnere a szex és sztóma összefüggésében megosszák egymással érzéseiket. Amint ezt a helyzetet kölcsönösen kezelni tudják, a szex ugyanolyan örömet fog okozni, mint műtét előtt. Az emberek hajlamosak arra, hogy azt képzeljék, a sztóma a normál párkapcsolatban akadályt jelent. Lehetséges, hogy kettejük közül Ön az, aki zavarban van vagy gátlásos, míg partnere teljes mértékben elfogadja állapotával együtt, és azt várja, hogy feledkezzen el sztómájáról. Alkalmanként feltehet kisebb méretű sztómazacskót, sztómadugót, sztómasapkát. Egyes műtéti beavatkozások következtében szexuális életében zavar keletkezhet, ennek lehetnek lelki vagy testi okai. Problémáját beszélje meg kezelőorvosával illetve a sztómaterápiás nővérrel. 

 

tumblr inline o22s5xahJn1u014du 1280.png.cfTerhesség:
 
A sztómaviselői állapot nem jelent  akadályt sem a fogamzás, sem a terhesség szempontjából. 
 
Kétségtelen, hogy a has fokozatos növekedésével a sztómakezelés egyre nehezebbé válik, maga a sztóma is megváltozhat és gyakran eltűnik szem elől, hiszen a sztómák általában a has alsó részén helyezkednek el és leggyakrabban még a terhesség előtt készülnek. Általános szabályként a terhesség normálisan kihordható, de gyakran császsármetszéshez kell folyamodni.
Gyermekvállalási szándék esetén gondolnia kell az örökletes tényezőkre és a kapott kezelések genetikai hatásaira. Kérje szakember véleményét, mielőtt döntést hoz a gyermekvállalásról.
 
 
 Munka:
A műtét utáni munkavállalás a munkakörülmények és a munkafolyamat körültekintő megbeszélése után lehetséges. Általában visszatérhet a sztómaviselő korábbi munkakörébe. Nehéz fizikai munka végzése, ami nemkívánatos mellékhatások (pld. parasztomális sérv) kialakulásához vezethet nem ajánlatos.
Fontos tisztázni, hogy a sztómás beteg milyen munkát és milyen körülmények között végez, ami meghatározza, hogy képes lesz e megfelelően kezelni a sztómáját, cserélni a zsákját, stb.. Az eszközválasztásban- a sztómaviselő korábbi foglalkozásának ismeretéeben-  nagy szerepe van a sztómaterápiás nővérnek.

 ilcoBetegszervezetek:

 
A sztómaviselőknek komoly emocionális és mentális problémát jelent a sztóma és a megváltozott életkörülmények elfogadása. A legtöbb beteg örül, ha hasonló szituációban élő emberek, vagyis sztómások között lehet- ez öztönzően, bátorítóan hat rájuk. Az ileo,- és colosztómás beteget tömörítő szervezet neve Magyar ILCO Szövetség, melynek országosan 38 tagszervezete van. Ezek a szervezetek amellett, hogy segítik a sztómaviselőt állapota elfogadásában, segítik a rehabilitációban a társadalmi reintegrációban, jogi és érdekképviseleti feladatokat is ellátnak. Érdeklődjön sztómaterápiás nővérétől az otthonához legközelebb működő betegsegítő szervezet elérhetősége felől.
 
 
 
Forrás:
Mindennapi élet sztómával c. kiadvány Coloplast
Colosseum oktatási különszám III. évfolyam. 2011 május
Tájékooztató kiadvány ; Magyar Sztómaterápiás Nővérek Egyesülete
Támogatói logók 3X