Gyermekek sztómával

C2Gyermekkori sztómák.

A felnõttkori vendégnyílásokkal ellentétben a csecsemõ- és gyermekkorban a sztómák kialakítását elsõsorban fejlõdési rendellenesség indokolja. A tápcsatorna, a vesék és húgyutak bármely szakaszán kialakulhat olyan fejlõdési hiba, amely indokolttá teszi a mûtéti beavatkozást.

1.) Nyelőcső elzáródás:

A nyelõcsõ elzáródással született babák már az elsõ órában mûtéten esnek át.

A beavatkozás célja, hogy a nyelõcsõ folytonosságát biztosítva lehetõség legyen a kisbaba táplálására. Ha a két nyelõcsõcsonk távol van egymástól nem lehetséges egy lépésben elvégezni a korrekciót. Ilyenkor a sebész feladata, hogy az újszülött táplálását megoldjuk, illetve a termelõdõ nyál elvezetésérõl gondoskodjunk. A nyakon kialakított cervicostomán keresztül biztosítható a nyál ürülése.

Ápolási feladatunk: (1) a bõr védelme, (2) illetve az ürülõ váladék felfogása.
Tekintettel a csecsemõ kicsiny méreteire, a nyakra gyûjtõzsákot nem tudunk felragasztani. A nyaki sztóma körüli bõrt zsíros krémekkel ápoljuk, a váladék felfogására a forgalomban lévõ, támogatást is élvezõ sebfedõk megfelelnek. (3) A baba táplálását gastrostomán keresztül biztosítjuk. E téren jelentõs javulásról számolhatunk be, hiszen napjainkban már kizárólag speciálisan erre a célra kialakított gastrostomás szetteket használunk, melyek szintén a társadalombiztosítás által támogatottak. A szülõk kész tápoldatokhoz is hozzájuthatnak, melyek összetétele biztosíthatja a csecsemõ optimális kalória-, vitamin- és nyomelem szükségletét.
 

2. ) A vékonybélen sztómák:

Oka: leggyakoribb oka a necrotisalo enterocolitis, ami újszülöttek körében kialakuló bélelhalással, perforációval járó gyulladásos betegség.

Ápolás: (1) feladat az ileostomával élõ babákat úgy táplálni, hogy a testi fejlõdésük megfelelõ legyen. Szerencsére ma már részükre is biztosítottak olyan speciális tápszerek és kiegészítõk, amelyekkel elfogadható súlyfejlõdést tudunk elérni.Az esetek döntõ többségében a sztómát néhány hónapos életkorban zárják.

3.) A vastagbél sztómák:

Oka: (1) leggyakrabban bélbeidegzési zavar, (2) végbélfejlõdési zavar miatt alakítanak ki.
A felnõttektõl eltérõen ezek szinte mindig kétmenetûek.

Ápolás:  (1) A szülõknek a sztóma ápolása,  (2) a segédeszközök cseréje mellett azt is meg kell tanulniuk, (3) hogy a kiiktatott bélszakaszt (amin keresztül a széklet nem ürül), hogyan kell átöblíteni. Ez technikailag nem nehéz feladat, a szülõk könnyen megtanulják. A colostomák többsége is átmeneti idõszakra készül. A gyermekek többlépcsõs mûtéti sorozaton esnek át, melyek során megtörténik a fejlõdési hiba korrekciója, azután késõbbi idõpontban a sztóma zárása.

4. ) A vesék és húgyutak fejlõdési hibái:

Viszonylag nagy számban fordulnak elõ ilyen esetek és jelentõs részében kényszerülnek vizeletelterelés kialakítására. Bár ez döntõen átmeneti megoldás, mégis a végleges sztómák 95%-a urostoma.

Formái: 

1) Ha a sztómát az ureteren (húgyvezeték) alakítják ki uretero-cutaneostomáról beszélünk: Olyan esetekben kerül erre sor, ha a vizelet ürülése a vesékbõl a húgyvezetéken keresztül nem megoldott.

Oka: (1)  a vezeték szûkülete, (2) vagy ha a vezetékbõl a vizelet visszaáramlik a vesékbe. (3) Elõfordul, hogy a vizelet ürülése a húgyhólyag rossz beidegzése, (4) vagy a húgycsõ rendellenessége miatt akadályozott. Ilyenkor átmeneti idõre megoldást jelent a húgyhólyagnak a hasfalra történõ kiszájaztatása.

Ápolás: (1) Ha a sztómát a húgyvezetéken alakítják ki, lehetõségünk van vizeletgyûjtõ zsák használatára. A szülõk általában szívesen választják ezt a megoldást a pelenkázással szemben. (2) Ha a húgyhólyag kerül kiszájaztatásra, sajnos nem tudunk sztómaterápiás segédeszközt használni, ebben az esetben a pelenkázás jelenti a megoldást.

2  ) kontinens hasfali sztómák (Kock rezervoár) : y 8-10 éves életkortól alternatív megoldásként vetõdik fel a véglegesnek ítélt esetekben. E mûtéti megoldás feltétele, hogy az elsõdleges rendellenességet megszüntessék: ha a hólyag beidegzése kóros, ha túl kicsi, vagy nem is fejlõdött ki a húgyhólyag, akkor azt a tápcsatorna egy részével meg kell nagyobbítani. Csak ez után lehet kontinens hasfali sztómát kialakítani.

Lényege:  A hólyag megnagyobbítása vastagbéllel, vagy gyomorral történik. A tápcsatorna alsó szakaszából képzett új hólyag esetén igen erõteljes nyákképzõdés figyelhetõ meg. Ezzel összefüggésben gyakran alakul ki hólyagkõ. Elõfordulhat, hogy katéterezés közben sérülés, perforáció jön létre. Ha a mûtétet gyomorrész felhasználásával végezték, a gyomorsav termelõdése okoz gondot, emiatt folyamatosan savtermelést csökkentõ gyógyszereket kell szednie a betegnek. Az is elõfordulhat, hogy a szárazság nem lesz teljes, s a betegnek vizeletgyûjtõ zsákot kell viselni.

Ezzel szemben a másik oldalon áll egy esély, egy lehetõség, hogy a külsõ tartálytól megszabadulhat.

Felvilágosítás:  Bár mi mindannyian valljuk, hogy ezek az eszközök nagyon megbízhatóak, egy életen át való viselésük komoly lelki terhet jelent a gyermeknek, a családnak és környezetének. Nagyon fontos, hogy a mûtéti terv felállítása elõtt a szülõ és a gyermek pontos, mindenre kiterjedõ felvilágosítást kapjon. Ismernie kell a beavatkozás minden lehetséges elõnyét és hátrányát. Nekünk pedig biztosnak kell lennünk abban, hogy a gyermek és családja elég együttmûködõ ahhoz, hogy ezt a megoldást válasszuk. A rendszeres katéterezések (3-4 óránként), a hólyagöblítések, a vizelet vegyhatásának ellenõrzése, a gyógyszerszedés meglehetõsen szigorú életvitelt követel meg a családtól. A döntést hozó és a felvilágosítást végzõ személyre igen komoly felelõsség hárul. Tudja-e õszintén, elfogultság nélkül ismertetni a tényeket? Célunk minden esetben az, hogy a szülõknek és a gyermekeknek minden segítséget megadjunk e nehéz idõszak alatt. Munkánk azonban csak úgy lehet eredményes, ha tudáson, elhivatottságon, meggyõzõdésen és szereteten alapul.

Forrás: ÉLET ÉS SZTÓMA A Magyar ILCO Szövetség módszertani kiadványa

Szerző: Kappéter Brigitta sztómaterápiás szakasszisztens Pécsi Tudomány Egyetem Általános Orvosi Kar Gyermekklinika, Gyermeksebészeti Osztály

 

kkappeter bgigitta 2Gyermekélet sztómával...

 
Ezt a kiadványt Kappéter Brigitta pécsi sztómaterapeuta szaktanácsai alapján készítettük, hogy segítséget nyújtsunk egy nehéz pillanatban a leggyakoribb kérdésekre vonatkozó tájékoztatással. A sztóma-készítés viszonylag gyakori eljárás a sebészetben. A mesterséges nyíláson keresztül (urosztóma) vizelet illetve (kolosztóma, ileosztóma) széklet ürülhet. A sztóma lehet végleges vagy ideiglenes. Bármilyen szokatlan jelenséget észlel (megváltozott az ürülô váladék mennyisége, a nyílás mérete, színe, a gyermek ok nélkül nyûgös, fájdalmat panaszol), akkor forduljon bizalommal sztómaterápiás nôvérhez illetve az operáló orvoshoz.

Kolosztóma
A vastagbél kivezetését kolosztómának hívják. Mûtét után a gyermek széklete a sztómán át ürül. A széklet állagát befolyásolja a vendégnyílás helye a
bélen. Minél közelebb van a végbélhez, annál több folyadék szívódik fel és a széklet annál szilárdabb. Ritkán van szükség speciális diétára vagy különleges bôrvédelemre.

Ileosztóma
A vékonybél kivezetését ileosztómának hívják. A széklet híg, emésztônedveket tartalmaz, ami megnöveli a hasi bôrfelmaródás kockázatát. Igen fontos a bôrvédô székletgyûjtôzsák gondos használata. Fokozott figyelmet kell fordítani a folyadékpótlásra is és a kellô kalória valamint a nyomelemek biztosítására a gyermek táplálása során. Esetenként ez csak speciális tápszerek, étrend kiegészítôk használatával érhetô el belgyógyász illetve dietetikus tanácsa szerint.

Urosztóma
Kialakítására általában fejlôdési hiba, sérülés vagy daganatos megbetegedés miatt kerül sor. Érintheti a vesék, a vesevezeték, a hólyag és a húgycsô bármelyikét, akadályozva a vizelet szabad ürülését. A cél, hogy a vesék ne károsodjanak. Ha a vendégnyílás a húgyvezetékre kerül, akkor leginkább egyrészes vizeletgyûjtô sztómazsákot ajánlunk, egybeépített bôrvédô tapadó felszínnel. Hólyagon képzett nyílás esetén, ha nem tudunk zsákot felhelyezni, a vizelet a pelenkába ürül, ezért nagyon fontos a gyógyászati  bôrápoló, védôkrém használata a felmaródási  veszély miatt.

 A sztóma
A sztóma színe és tapintása hasonló a száj nyálkahártyájához: puha, nedves és piros színû. Minden sztóma más alakú, méretû és elhelyezkedésû, és a bôrbôl eltérô mértékben emelkedhet ki. A sztómában nincs idegvégzôdés, ezért nem fáj, ha hozzáérnek. Ha a gyermek sír, a sztóma ideiglenesen elszínezôdhet, de visszanyeri eredeti színét, amint a gyermek abbahagyja a sírást.

10860166 731820950239735 1702992198 nA mûtét után
A gyermek elôször általában átlátszó sztómazacskót kap, hogy az orvosok és nôvérek megfigyelhessék az új sztómát. Anyatejjel vagy tápszerrel táplált csecsemôknél elôfordulhat, hogy a széklet világossárga, felszíne darabos. Az ürülô testváladékok irritálhatják a sztóma körüli bôrt. Az irritáció csökkenthetô a zacskó pontos egyéni méretre való kivágásával és a gondos illesztésével. A pontos illeszkedés érdekében ajánlott a sztómát rendszeresen megmérni.

Fürdés
A fürdés nem árt a sztómának. A gyermek fürödhet vagy zuhanyozhat a sztómazacskóval vagy akár nélküle is. Ha a gyermek viseli a zacskót fürdés vagy zuhanyozás közben, gondoskodni kell arról, hogy a tapadófelszín megfelelôen legyen rögzítve a bôrhöz. Mindig zsír- és adalékmentes mosakodószerek használata javasolt. Úszásnál minden esetben szükséges a sztómazacskó viselése, hogy védje a sztómát, valamint összegyûjtse a testváladékokat.

 Mozgás és sport
A sztóma semmilyen tevékenységben nem akadályozza a gyermeket, engedje közösségbe, sportolni, uszodába. A csecsemôk és a kisgyermekek nagyon aktívak és kíváncsiak, amikor felfedezik sztómazacskójukat, gyakran megpróbálják leszedni. Egyrészes ruházattal azonban megelôzhetô, hogy a gyermek  levegye a zacskót.  A gyermekek nyitottságuknak köszönhetôen általában hamar elfogadják a sztómájukat.

Szaktanácsadás
A kórházban legtöbbször sztómaterápiás szakápoló segíti a segédeszköz választását, beszerzését és betanítja használatát valamint megmutatja a fortélyokat, ha szükséges, megszervezi a konzultációt más szakemberrel (gyógytornász, pszichológus, dietetikus, stb.)

Segédeszköz választás
Többféle eszköztípus felíratható térítésmentesen negyedévente igény szerinti mennyiségben. Válasszon olyan sztómazacskót, amely kíméletes a gyermek bôréhez, és a gyermek ruházata alatt  diszkréten viselhetô. Az egyrészes termékek jobban idomulnak a baba hasára, puhábbak, egyszerûbb a cseréjük.

Zsákcsere
Akkor szükséges, amikor a tapadó felszín elvált a hasfaltól, esetleg kifolyt a váladék vagy, ha a gyermek nyugtalan illetve égô, csípô fájdalomról számol be.

Lépései:
1. Készítsük elô a méretre kivágott segédeszközt, törlôkendôt.
2. Ürítsük ki a használt zsák tartalmát.
3. Nedves kendôvel, óvatosan távolítsuk el a hasról a zsákot.
4. Tisztítsuk meg a sztóma körüli bôrt
5. Figyeljük meg van-e elváltozás, pl. szín, forma, kiemelkedés, visszahúzódás, bôrsérülés, vérzés.
6. Heg, redô esetén töltsük ki a bôrfelszínt pasztával egyenesre.
7. Száraz bôrre helyezzük fel a gyûjtôzsákot kisimítva a tökéletes zárás érdekében.Hasznos kézzel kissé elômelegíteni a tapadó felszínt, így puhább, hajlékonyabb lesz.
8. A használt zsákot becsomagolva dobja a háztartási szemetesbe, de soha ne a WC-be!

Forrás: Coloplast : Gyermekélet sztómával c. kiadványa

Szerző: Kappéter Brigitta sztómaterápiás szakasszisztens Pécsi Tudomány Egyetem Általános Orvosi Kar Gyermekklinika, Gyermeksebészeti Osztály

Támogatói logók 3X