Szexuális aktivitás

szerelem1 altPárkapcsolat- szexualitás

A sebészeti beavatkozást követő rehabilitációs tevékenység az életminőség szempontjából fontos. A legtöbb sztómás beteg aggódik amiatt, hogy elveszíti szexuális vonzerejét, maguk a betegek, de az orvosok és nővérek is kerülik a témát, következésképpen sokan feleslegesen aggódnak, kérdéseik pegig megválaszolatlanok maradnak.

 

 

Szexuális problémák oka:

 a) elfogadás, önmaguk elfogadása, szexualitásuk és szexuális aktivitásuk a műtétet követően

        b) a sztóma kezelése a szexuális kapcsolatban
        c) szexuális problémák az alapbetegség ill. az alkalmazott sebészi beavatkozás következményeként

 uncover ostomyTestséma:

A testről alkotott kép, melyet testsémának nevezünk, az emberi agyban keletkezik, és tükrözi a vele kapcsolatos érzéseinket, viszonyulásunkat. Természetes körülmények között az idő előreheledtával, az öregedés folyamatában a testüket érintő változások fokozatosan következnek be, ezért könnyen beilleszkednak a testről alkotott képbe. Műtétet követően azonban a szervezetüket érő jelentős átalakulások hirtelen mennek végbe, és az emberi agy rögtön értékeli ezeket a változásokat. A stoma kialakítása olyan változás, amely annak ellenére sem könnyen elfogadható, ha a műtét egy hosszas, évekig tartó betegség, esetleg életveszélyes állapot végét jelenti.
 

Időbe tellik, amíg hozzászoknak a változáshoz, amíg megszokják a megváltozott önmagukat.

Ilyenkor természetes a szomorúság érzése.

 nők libidócsökkenése változókorbanGyógyulás:

Természetes, hogy a lábadozás időszaka alatt a kényelemük és egészségük  különösen fontos számunkra, de ha ez hoszzúra nyúlik már nyugtalaníthatja partnerét, családját, és környezetét. Érzéseik gyakran változhatnak, van aki partnere gyengédségére vágyik, gondoskodására, ölelésére, vannak akik semmit sem akarnak. Beszéljen partnerével őszintén a szexről , a vele kapcsolatos érzelmeiről a rehabilitálódás megkönnyítése érdekében.

(1) osszák meg gondolataikat, és szükségleteiket
(2) aludjanak továbbra is együtt, és beszéljék meg melyik pozició kényelmes számukra
(3) Engedjen az ölelésnek és érintésnek, a gyengédség pozitívan befolyásolja a gyógyulási folyamatot.
(4) Fogadja el partnere közeledését szeretetét, gyengédségét, hogy könnyebb legyen elfogadni az új helyzetet, törekedjen meghitt, bensőséges viszony visszaállítására, hogy nyíltan és szégyenérzet nélkül tudjanak beszélgetni.

Düh és félelem:

A műtétet követően teljesen normális érzés a harag és a félelem, valamint ennek következtében az is, hogy egyedül akar maradni. Haragszik a betegségére, a testére, a sorsra... Ezeket az érzéseket természetesen az önhöz legkeözelebb állóra vetíti ki.

Lehetbnek önben nehezen kifejezhető félelmek:

- félelem az ismeretlentől
- a megváltozott testműködéstől
- félelem a haláltól
- a vonzerő elvesztésétől
- vagy szorongás a szexre való képtelenségtől...
 

A félelmek felismerése, a düh kezelése segíthet a kellemetlenségek, a szorongás, az elutasítás megelőzésében, hogy ne attól az embertől távolodjon el a legjobban aki fontos önnek, akit szeret, és aki önt viszont szereti.

Ha kétségei vannak vagy kérdései, bátran és bizalommal forduljon sebészéhez vagy sztómaterápiás nővérhez, aki önt további segítő szakemberhez irányítja.Súlyos emcionális problémák esetén lehetőség van onkopszichológus vagy szexuálpszihológus segítségét kérni.

 menopauzaNemi vágy:

Műtétet követően megváltozott testéhet új módon kell közelíteni. Olyan dolgokról kell beszélni amiről talán nem tette.
A szex egy természetes szükséglet.Olyan szükséglet ami elsőként változik meg fájdalom, szorongás, levertség, bánat hatására. Maga a betegség orvosi kezelést, műtéti beavatkozást kíván, ami fájdalommal jár, bizonyos gyógyszerek depressziót okozhatnak és csökkentik a nemi vágyat. Műtét után a sztómaviselő mire megtanulja kezelni a sztómáját hosszú idő telhet el , gyakorlatilag észrevétlenül de nemi vágy nélkül. Ezért fontos hogy türelmes és megértő legyen önmagával és partnerével szemben is. Kellő pihenés, megnyugvás és gyógyulás után a nemi vágy is visszatér.

A sztómás állapot számos olyan problémát vet fel amit mások számára természetellenesnek, elfogadhatalannak érez, fél a segédeszköz leválásától, attól hogy átengedi a szagokat, akellemetlen bélhangoktól, hogy ebben az állapotban nem lehet kívánatos.

A műtétet követő szexuális életet nehezítő tényezők:

  • nyugtalanság a szexuális vonzerő, ateljesítőképesség csökkenésétől elvesztésétől, szagoktól, zsák leesésétől
  •        idő előtti közösülés- mielőtt ereje vagy önbizalma visszatért volna
  •        Levert hangulat
  •        gyógyszeres kezelés alkoholos befolyásoltság

Az erekcióra való képtelenség, a közösülés alatti fájdalom, vagy érdektelenség nem szokatlan jelenség, de általában csak átmeneti. Ezek az élmények megijeszthetik önt, azt gondolhatja, hogy szexuális vágya, vonzereje örökre eltűnik. Fontos, hogy maradjanak higgadtak, nyugodtak, ne ijedjenek meg a problémák jelentkezésekor. A sztómaviselőnek sokal zavaróbb saját állapota mint partnerének!  A kezdeti nehézségeken segíthet átlendülni a jó humorérzék!

 mens nFelkészülés a szexuális együttlétre:

Lehet, hogy valamilyen anyaggal kívánjuk lefedni a zacskót, hogy ne tapadjon a bőrhöz. Bármi lehet pamuttól a szaténig, bár a mai korszerű eszközök már inpegrált réteggel fedettek.

Szeretkezéskor a hülgyek szeretnek szexis alsóneműt vagy hálóinget viselni, ilyen ruhadarabokat vásárolni is lehet, de ügyesek maguk is elkészíthetik. A férfiak pizsamát, alsónadrágot, ággyékkötöt szerenek viselni.

Ajánlatos a sztómazsákot kiüríteni közösülés előtt, vagy újat feltenni, esetleg sztómasapkát használni. Utána rendezzen el mindent úgy, ahogy azt korábban is tette: lágy fény, romantikus zene, aroma gyertyák, stb..

Szeretkezés közben előfordulhat hogy fél a sztóma megsértésétől, vagy attól hogy a segédeszköz elmozdul helyéről. A közösülés nem okoz kárt a sztómában, és egyik pozicióban sem veszélyezteti a zsákot. Engedje meg partnerének, ha akarja, megérintse a zsákot. Zuhanyozzanak együtt, ne rejtse el partnere elől a zsákot.

Ha valami kínos történik, megkönnyíti ha nevetnek rajta. Kellemetlenség sztómával és nélküle is adódhat. A humor nagy ajándék!

 

A testműködés változásai:

Senki sem kivétel műtét után gyengének sebezhetőnek érezheti magát. Bizonyos fájdalomcsillapítók, más gyógyszerek, hormonok, a kemo- és radioterápia egyaránt befolyásolja a szexhez való viszonyt és csökkentik a nemi vágyat. A betegség okozta általános fáradtság, a műtétet követő rossz közéret, maga a heg megváltoztathatja csökkentheti a szexuális ingert.

A hasi/ alhasi (bél, hólyag) műtétek általában együtt járnak más medencei szerv részleges eltávolításával, és hatással vannak a szexuális áletre.

A hölgyek végbél eltávolítása következtében újfajta érzéseket tapasztalnak szeretkezés közben a hüvelyben. Fájdalom, érzékenység, hüvelyszárazság, hüvelyfolyás jelentkezhet pár hónapig. Van megoldás ezek orvoslására! Alkalmazzon vízben oldódó sikosító kenőcsöt, vagy próbáljanak meg poziciót váltani.Ha egyik módszer sem célravazető kérje szakember segítségét. Hüvelykúp, hormon kezelés oestrogén tartalmú krém javasolható.

Férfiaknál bekövetkezhet az erekció hiánya, amit az idegek sérülése okozhat, végbél vagy hólyag műtét során, ill. prosztata eltávolításkor. Ha nincs vagy csak rövid ideig tartó erekció van keresse fel sebészét vagy uro-andrológusát aki számos módszert tud erre ajánlani: gyógyszerek, injectiók, inplantátumok.

Homoszexualitás esetén a végbélnyílás lezárása, komoly gondot okozhat önnek és partnerének, a megértés és megbeszélés elengedhatatlan. A sztómán keresztül történő közösülés veszélyes lehet, a szexuális úton terjedő betegségek a sztómán keresztül is fertőznek. Szükség esetén forduljon sztómaterápiás nővérhez aki szakemberhez irányítja önt!

 

Forrás: Dansac: Beszéljünk a szexről c. kiadványa ( Kiadó: Holliszter Kft)

Szerzők:

Eleanor Galt
Vezető Klinikai Psychológus, Psychológia Részleg
Concord Repatrion General Kórház. Concord, NSW, Austrália
 
Heather Hill
Sztomaterápiás ápoló
F.R.C.N.A., F.N.S.W.C.N., Austrália
 
A magyar változat elkészítésében közreműködött és lektorálta:
Dr. Erdei Edit Ph.D., urológus és andrológus főorvos, Országos Gyógyszerészeti Központ

 

Támogatói logók 3X