Friss hírek

30 éves a Zala Megyei ILCO 2019.09.09

zala30Fennállásának 30. évfordulóját ünnepelte a Zala Megyei ILCO Klub 2019.09.09-én.

A jubiláló betegszervezet 1989-ben 27 taggal alakult meg, amit rohamos felfutás követett, több mint százra emelkedett a taglétszám. Ez is mutatja, mekkora űrt töltött be akkoriban.A Három Kívánság étteremben megtartott jubileumi összejövetelen, amely a Magyar ILCO Szövetség támogatásával jöhetett létre, elismerések is gazdára találtak.

Oklevelet kapott négy alapító tag, e tény már önmagában bizonyság arra, hogy sztómásként is hosszú, tartalmas évtizedek várhatnak a betegekre. Megköszönték a patronáló or­vo­sok – dr. Szenes Mária gasztroonkológus főorvos, valamint dr. Zorn Antal sebész főorvos – segítségét, s a vezetőség munkáját ugyancsak elismerték. A jelenlegi elnök, Mester István öt éve vezeti a klubot. Megtudtuk tőle, hogy alapító elnökük Vajda József népzenekutató volt, az ő emléke előtt tisztelegtek azzal, hogy az ünnepségen a gellénházi Vajda József népdalkör férfikara adott műsort. Az elnöki tisztet a köztes időben dr. Kőmíves Miklós és Polcza János viselte még.

A betegek legfőbb támasza a hétköznapokban a sztómaterápiás nővér, aki műtét után megtanítja őket az eszközök használatára, és segít abban, hogy mielőbb visszatérhessenek megszokott életvitelükhöz. Jelenleg Blaskovicsné Gergály Gyöngyire hárul e feladat, korábban 24 éven át Czupi Attiláné Juli látta el a betegeket. Mindketten köszönő oklevelet kaptak a jubileum alkalmából. Czupi Attiláné három éve már nyugdíjba vonult a Zala Megyei Szent Rafael Kórházból, mégsem szakadt el teljesen a sztómásoktól. Annak idején az elsők között sajátította el e speciális szakmát. – Angol nővérektől tanultam, jártam is kint tanulmányúton, nagyon izgalmas időszak volt – idézte fel a múltat. – A korszerű sztómás eszközök 1992 óta érhetők el nálunk is, azt megelőzően meglehetősen kiszolgáltatottak voltak a betegek. Egy övre erősített egyszerű nejlonzacskót viseltek a testükön, ez a kényszermegoldás hatalmas lelki terhet jelentett, az érintettek bezárkóztak, nem mentek közösségbe, az életminőségük rendkívül visszaesett. Aztán megindult az eszközök fejlődése, mi, érintett szakdolgozók pedig létrehoztuk a Magyar Sztómaterápiás Nővérek Egyesületét. Részt vettünk az újonnan kifejlesztett eszközök tesztelésében, fórumokon mondtunk véleményt, kongresszusokra jártunk, egymástól tanultuk a szakmát. A gyógyászati segédeszközök fejlődésének köszönhetően ma már diszkréten kezelhető ez az állapot, öntapadós, tökéletesen záródó és szagmentességet biztosító sztómazsákok állnak rendelkezésre.A klub munkáját orvosok is segítik, akár úgy, hogy ismeretterjesztő előadásokat tartanak az összejöveteleken, akár konkrét gondozással.
 

Egyikük dr. Zorn Antal főorvos, akit a bélkivezetést szükségessé tevő kórképekről kérdeztünk. – A betegek nagyobbik része a végbél alsó traktusát érintő daganat következményeként kénytelen sztómával élni, kisebb hányaduk pedig gyulladásos bélbetegség okán – kezdi a klubot patronáló orvos. – Az érintettek a műtétet követően elsajátítják a sztómazsák kezelését, ez hosszabb tanulási folyamat, több hónapot is igénybe vehet, amíg a páciens gyakorlatot szerez, és pszichésen is elfogadja a helyzetet. Az átmeneti kivezetés is erősen megviseli őket, a végleges pedig még inkább. Már a kórházban felhívjuk a figyelmet a klubra, s javasoljuk a csatlakozást. A tagok háromhavonta találkoznak, a szakmai programok mellett egymást is ellátják tanácsokkal, megbeszélik problémáikat, be­számolnak egy-egy új eszköz kapcsán szerzett tapasztalataikról, barátságokat kötnek. Ilyenkor írjuk fel három hónapra a szükséges kellékeket is, amelyekért fizetniük kell 2-3 ezer forintot, de a minőség és a mennyiség ma már megfelel a korszerű elvárásoknak. Nem volt ez mindig így, régen pontosan ki volt számolva, hogy minden napra egy zsákot kaphat a beteg, ami méltatlan helyzetbe hozta őket. Szerencsére egyre több gyógyászati segédeszköz cég kapcsolódik be a gyártásba, a verseny emeli a nívót, nyertesei pedig a betegek. Ma a magyar sztómások pontosan ugyanazokat az eszközöket használhatják, mint a világon bárhol élő betegtársak.

Gratulálunk az Egyesületnek, jó egészséget kívánunk minden jelenlegi és jövőbeni tagjának, segítőiknek.

 

      
 belvaros lipotvaros 2  letöltés  nea 01