Továbbképzések

Gyógyászati Segédeszköz forgalmazó tanfolyam 2017. március.24

 Gyógyászati Segédeszköz forgalmazó tanfolyam
Helyszín: 1138 Budapest, Váczi u. 184

Időpontok: 2017 03.24

  
További képzési időpontok: 2017.08.11;  2017.10.27

 

Előadó: Brunyóczki Elza
Téma: A sztómák, fajtái, ellátásuk, katéterek

 

A fenti képzés felnőtt ápolásban, gondozásban tevékenykedő szakdolgozók részére szerveződött, és a rehabilitáció lehetőségeit volt hivatott bemutatni.
A téma sokrétűségének köszönhetően kapott helyet az előadások között többek között:

  • ortopédiai ismeretek
  • protetika
  • lympoedema kezelés
  • a sebellátás, sebkezelés
  • diabeteszes lábellátás 
  • a sztómaellátás, és katéterezés
sztomaterapiaA sztómaterápia témakörében Brunyóczki Elza egyetemi ápoló, enterostomaterápeuta, a Magyar Sztómaterápiás Nővérek Egyesületének elnöke tartott előadást. A bevezetőben a történelmi visszatekintést követően a sztómaterápia lényegéről és céljáról beszélt. Majd a sztómaképzéshez vezető kórképek tisztázása után, a sztómafajták és jellemzőik kerültek ismertetésre. Szóba került a sztóma helyének kijelöléséről, a sztómaápolás szabályairól, annak eszközeiről.

Előadásában nagy hangsúlyt fektetett a sztómaviselők ellátása során a sztómanővérek szerepére, különös tekintettel a bőrproblémákra, valamint a korai és késői szövődményekre, azok felismerésére és szakszerű ellátására. Kiemelte a rendszeres gondozás jelentőségét.

Befejezésként a colosztómások életminőségét javító rehabilitációs metódus az az  irrigálás- önbeöntés lehetőségét ismertette.

 

KatéterezésAz előadás második részében a katéterezésről esett szó. Célja: a vizelet elvezetése. Ismertetésre kerültek a katéterezés formái, és nem utolsó sorban a katéterezés során alkalmazott eszközök.

 

      
 belvaros lipotvaros 2  letöltés  nea 01