Koloproktológiai Kongresszus 2017. 11. 16-18

 Koloproktológiai Kongresszus
2017. 11. 16-18
Helyszín: Danubius Hotel Hélia, Budapest

 

A preoperatív oktatás jelentősége sztómaképző műtétre váró betegek körében.

 

23561711 1587297564659874 547891614384251661 nSzerzők:
Csiszár Tímea Szent Imre Egyetemi Oktató Kórház- Budapest
Piroska Nikolett Semmelweis Egyetem I. számú Sebészeti Klinika -Budapest
 
 

Bevezetés: azoknál a betegeknél, akiknél preoperatív időszakban volt lehetőség sztómaterápiás nővéri vizitre, nem csak a futószalag szerű ellátás került  kiküszöbölésre, hanem a kórházban eltöltött napok számát is sikerült csökkenteni, ezzel párhuzamosan emelve a betegelégedettséget és a betegbiztonságot.

Módszer: kutatásunkat két neves centrumban végeztük. Felmérésünk adatait a kórházi informatikai rendszerek adatbázisaiból nyertük, majd a betegek utókövetésével folytattuk. Egy éven keresztül nyomon követtük a colo-és ileo sztóma műtétre kerülő betegek oktatását.

Eredmények: azoknál a betegeknél, akiknél volt lehetőség preoperatív oktatásra, megállapíthatók a következők: az ápolási napok száma három nappal csökkent, a betegelégedettség nőtt, a korai posztoperatív szövődmények száma csökkent.

Konklúzió: kutatásunk során megbizonyosodtunk arról, hogy a XXI. századi egészségügyi ellátásnak nélkülözhetetlen eleme a preoperatív oktatás a sztóma műtét előtt állók körében. Megállapítottuk, hogy szükség van a preoperatív oktatás protokolljának kidolgozására hazánkban.

              

Független sztómaterápiás status- új perspektívák a sztómaellátásban

 

IMG 6549Szerző:
Gál Zoltánné- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Jósa András Egyetemi Oktató Kórház Sebészet -Nyíregyháza
 

2016. október 15-től a korábban fő állás mellett végzett sztómagondozás helyett független sztómatherápiás ápoló státusz került bevezetésre.
A sztómagondozói állással párhuzamosan új kubaturális viszonyok között végezzük sztómaviselőink ellátását.

Előadásomban összefoglaljuk csaknem egy éves tapasztalatainkat ezen új stástusszal kapcsolatban, bemutatjuk a sztómaellátás napi feladatait, az ellátás szempontjait, eddigi eredményeinket, betegeink rövid távú tapasztalataink alapján véleményét.

Ezen új ellátási forma számtalan előnnyel jár. Több idő jut betegeinkre, nyugalmas körülmények között lehet dolgozni, az intimitás körülményeinek megteremtésével. Ezen új rendszerben minden szereplő nagyobb megelégedésével történik a feladatok ellátása.

 

 

Kihívások a sztómaterápiában 

 
23722607 1749979158359878 1809389418211101813 nSzerző:
Horváth Katalin Beatrix -Semmelweis Egyetem ÁOK I. sz Sebészeti Klinika -Budapest

 

A sztómaellátásban a sztóma körüli bőr állapotának fontos szerepe van: nagymértékben befolyásolja a sztóma kezelhetőségét, a beteg komfortérzetét, életminőségét, rehabilitációját és oktatását.

A már kialakult perisztómális szövődmények a sztómaterápiás ápolókat nehéz feladat elé állítják. A helytelenül ellátott sztóma szivárgást, kellemetlen szagot okozhat és károsíthatja a bőrt, ez pedig további munkakiesést eredményez, valamint az egészségügyi ellátás részéről is további idő-, eszköz-, gyógyszer- és kötszerráfordítást igényel, olyan többletköltséget okozva ezzel, amely elkerülhető lenne a postoperativ időszakban történő szakszerű és hatékony ellenőrzéssel és betegoktatással.

A szakszerű ellátás azonban nem megvalósítható addig, amíg nincs ilyen szakember. Ma Magyarországon sztómaterapeuta mint szakma nem létezik, és ilyen irányú képzés sincs. Jelenleg a sztómaterápiával is foglalkozó nővérek szakmai tudása nem egységesés és többségük más munkakörben dolgozik. Ezáltal a sztómaviselők ellátására fordított idő sem elegendő. Sajnos napjainkban a korszerű segédeszközök használata ellenére egyre több és egyre bonyolultabb perisztomalis bőrszövődményekkel találkozunk. Ezen szövődmények száma megfelelő, egységes szaktudással, és megfelelő időráfordítással, - sztómaterapeuta képzéssel, és mint önálló szakma elismerésével - megelőzhetőek, vagy legalább is csökkenthetőek lehetnének. Ismert tény, hogy a már kialakult szövődmények kezelése lényegesen drágább, mint a megelőzésük.

 

 

      
 belvaros lipotvaros 2  letöltés  nea 01