MESZK V. Szakdolgozói Tudományos Kongresszus 2018.09.09

FB IMG 1537026804434A MESZK Országos Szervezete 2018. szeptember 6 és 8. között, immár ötödik alkalommal rendezte meg tudományos kongresszusát Siófokon a Hotel Azúr
Szállodában közel 850 fő részvételével.
Prof. Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere – a rendezvény fővédnöke – sajnos személyesen nem tudott jelen lenni a kongresszuson, az alábbi üzenetet küldte Dr. Nagy Anikó államtitkár tolmácsolásában:
„Prof Dr. Kásler Miklós miniszter ünnepi üzenete”
„Nagy Tisztelettel küldöm megbecsülésemet az egészségügyi szakdolgozók ötödik tudományos kongresszus résztvevőinek, és önökön keresztül a magyar egészségügyben tevékenykedő valamennyi szakdolgozónak, akinek szakszerű, áldozatos munkája nélkül elképzelhetetlen lenne a korszerű egészségügyi ellátás.
Nagy az Önök felelőssége a mindennapokban, hiszen szenvedő embertársaik, a betegek azt várják Önöktől, hogy megszerzett tudásukkal és emberségükkel segítség a gyógyulásukat, szeretettel és megértéssel enyhítsék a fájdalmukat.

Az idei kongresszusok programjában olyan fontos témák szerepelnek, mint például a biztonságos betegellátás, amelynek része a gyógyszerbiztonság és a dolgozó biztonság is. Semmelweis Ignácra emlékezve pedig szó lesz az infekciókontrollról, a kórházi fertőzések számának csökkentési lehetőségeiről. Az anyák megmentőjének, az emberiség jótevőjének, az orvostudomány Luther Mártonjának idén ünnepeljük születése kétszázadik évfordulóját. Semmelweis Ignác egykoron saját egészségét sem kímélte a megismételhetetlen emberi életekért, a családok épségéért. Az ő élete, küzdelme, áldozatvállalása szinte példa nélküli volt, mégis szellemisége például szolgálhat mai követőinek.

Örömömre szolgál, hogy a Családok Éve alkalmából a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara meghirdette a „Keressük a legtöbb egészségügyi szakdolgozót nyújtó magyar családot”, mert a családon belüli jó példa a legerősebb, arra ösztönözheti a fiatalokat, hogy ezt a nagyon nehéz, de nagyon szép hivatást válassza.

Nagy a felelősségük, hiszen szakdolgozóként Önök vannak legközvetlenebb kapcsolatban azokkal a betegekkel, akiknek a saját, az egyszeri, a megismételhetetlen életük a legfontosabb. De nagy a felelősségünk nekünk, a minisztérium vezetőinek is, mert biztosítanunk kell azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik, hogy Önök meg tudjanak felelni a betegek elvárásainak. Tudom, hogy az elmúlt évek díjazottegészségügyi szakdolgozói is példát szolgáltattak áldozatvállalásból, hozzáértésből, tudásból, s kívánom, hogy az idei kongresszus témái között szereplő jó hazai gyakorlatok – mert szép számmal vannak ilyenek – az Önök tudását gyarapítsák. Gratulálok az idei díjazottaknak, és kívánok a kongresszus résztvevőinek jó munkát, hasznos együtt gondolkodást a következő három napban.”

Dr. Nagy Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egészségügyért felelős államtitkára jelenlétével és köszöntőjével is megtisztelte a rendezvény résztvevőit. Köszöntőt mondott továbbá Dr. Gondos Miklós, Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója. Ezt követően dr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökének köszöntője és az elmúlt egy év értékelése következett.

Szakdolgozói hivatást népszerűsítő kampányfilm „Veled Másokért” címmel 2018. szeptember 6-án a MESZK V. Szakdolgozói Tudományos Kongresszus keretein belül került bemutatására a szakdolgozói hivatást népszerűsítő kampányfilm, melynek célja, hogy minél több pályaválasztás előtt álló fiatalt ösztönözzünk e szép hivatás gyakorlására. A film egy valós történetet dolgoz fel, melyben Tamás (Benkő Viktor) végigélte ugyanazt az eseményt, amit egy augusztusi napon. Ahogyan ő fogalmaz „megsuhintott a végzet szele”. Egy fatális baleset következtében kerekesszékbe kényszerült. Közel 1 éven keresztül több különféle szakterületen tevékenykedő egészségügyi szakember küzdött a felépülésért. A film a szakdolgozói hivatás szépségét, ez ebben dolgozó emberek személyiségét, küzdelmeit hivatott bemutatni. A film főszereplői ahogyan a filmben, a való életben is hivatásukat gyakorló szakemberek.

A filmet Pejó Róbert rendezte, aki az Európai Filmakadémia tagja. Nevéhez fűződik a 2015- ben készített Mancs című magyar családi film, mely a chemnitzi “Kölyökfesztivál” Európai Gyermekfilm-díját, valamint a Gyerekfilmek Nemzetközi Fesztiválján a közönség szavazatai alapján a legjobb film díját nyerte el Ukrajnában.

A forgatókönyv Szy Katalin, klinikai szakpszichológus, forgatókönyv és novella író nevéhez fűződik. A Damil novelláskötete bevezetőjében így írt a szerző: „Krízisben az élet olyan, mint egy széthullott gyöngysor. A pszichológus összegyűjti a gyöngyszemeket, az életeseményeket, az emlékeket, és úgy fűzi fel, hogy újra a páciens éke lehessen. E gondolatokat adaptáltuk filmünkben: Létszámhiány miatti krízisben az kórházi élet olyan, mint egy széthullott gyöngysor. A pszichológus, s a mi esetünkben a forgatókönyvíró összegyűjti a gyöngyszemeket, az életeseményeket, az emlékeket, és úgy fűzi fel, hogy újra a betegek és
a betegekkel dolgozó szakemberek, szakdolgozók éke lehessen. A szakdolgozói hivatást népszerűsítő rövidfilmünk ezt az éket szeretné megmutatni a pályaválasztók, a jövő szakdolgozói generációja, valamint a magyar társadalom, az egészségügyi szolgáltatásokat igénybevevői számára.

A film szereplői:

- Tamás, a beteg: Benkő Viktor
- Bakos Barbara, főiskolai hallgató
- Böjte Attila, műtős  szakasszisztens
- Cserepes Zita, radiográfus
- Csutoros Orsolya,szakápoló
- Horváth Balázs, mentőtiszt és bajtársai Gadó Gábor,mentőtechnikus és Mosonyi Péter,mentőgépkocsivezető
- Pap Kinga, szülésznő
- Soltenszky Mátyás,mentőtiszt
- Szávu Dalma, ápoló
- Tóth-Megyesi Lívia, gyógytornász

valamint további 41 statiszta szereplő az egészségügyi ellátás területéről.

Benkő Viktor (Tamás) a film főszereplőjének üzenete:

„Kerek 20 évvel ezelőtt egy augusztusi napon megsuhintott a végzet szele. Igaz, kicsit elvétette, de a következmények mégis súlyosak voltak. Mentősök, légimentősök, műtősök, radiográfusok, aneszteziológusok, sebészek, és még ki tudja hány egészségügyi szakterület dolgozóinak összehangolt profi munkája kellett ahhoz, hogy egyáltalán legyen értelme arról beszélni, hogy hogyan tovább. Soha nem lehetek elég hálás ezeknek az embereknek, illetve azoknak a nővéreknek, ápolóknak, gyógytornászoknak, ergoterapeutáknak, akik az ezután következő 7 hónapos rehabilitáció során minden nap azon dolgoztak, hogy a legvégén egy minél teljesebb életet élni képes emberré válhassak. Őszintén szeretném, ha nagyobb megbecsülést és elismerést kapnának ezek a hivatások. Ennek lehet egyik első lépése ez a kis film (aminek a létrejöttében egy picit én is részt vettem). Jó célt szolgál. Nézzétek terjesszétek.”

<<<MEGNÉZEM A FILMET>>>

Kamarai Díjak átadása

A Kongresszus nyitónapja ünnepi pillanatokra is alkalmat adott, hiszen az elmúlt évek hagyományainak megfelelően itt került átadásra a Kamara legfontosabb elismerései. A MESZK Szakmai Díj mellett ugyancsak átadásra kerültek a köztestületi életben végzett kimagasló munka elismeréseként a Tagozat-ért és MESZK-ért Díjak is. Dr. Balogh Zoltán kamarai elnök, Dr. Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár 21 szakdolgozónak adták át a 2006-ban alapított MESZK Szakmai díjat, a helyi és területi szervezetek javaslata alapján.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara kitüntetést hozott létre azon tisztségviselői, ügyintéző szervei nem tisztségviselő tagjai, képviseleti szervei tagjai munkájának elismerésére, akik emberi magatartásukkal, szakmai elkötelezettségükkel példaképül állíthatók, valamint társadalmi érdekérvényesítő  kenységükkel, helytállásukkal méltán vívták ki kollégáik és a társadalom elismerését, és ezzel növelték a MESZK presztízsét. Ezen díj a MESZK-ért díj nevet viseli, melyet idén 6 szakdolgozó vehetett át. A szakmai a tagozat ellátási területén kifejtett kiemelkedő szakmai és közösségépítő szakdolgozói tevékenység elismeréseként kiosztotta a Tagozatért Díj-at is, melyet idén 4 fő szakdolgozó vehetett át.


Tudomány a szekciókban

A tavaszi hónapokban közel 106 előadás és poszter kivonata érkezett a program tudományos bizottságához, mely közül a kettős, független értékelés után 81 került beválogatásra. Az előadások 17 tematikusan válogatott, párhuzamosan 4 helyszínen futó szekcióban kerültek megtartásra. A rendezvény keretét felkért előadókkal jegyzett plenáris ülések és bevezető előadások adták. A tudományos konferenciát számos hazai orvosi és szakdolgozói szakmai szervezet vezetője is megtisztelte. Az üléselnökök minden szekcióban díjazták a legjobb előadót.

Díjazott előadások:

I. szekció: Bakos András, Dávid Éva, Vámosi Ágnes: Folyamatos és minőségi betegellátás biztosítása a minőségi humánerőforrás-menedzsment nehézségeivel
II. szekció: Rózsa Erzsébet: Tiszta kézzel, Semmelweis Ignác nyomdokaiban
III. szekció: Kiss Edit: Klinikai demonstrációs egység szerepe az egészségügyi képzések,vizsgáztatások tükrében
IV. szekció: Károlyiné Csicsely Katalin, Gyurcsáné Kondrát Ilona, Kudron Emese, Tóth Krisztina:A táplálásterápia és a légzésrehabilitáció összefüggése
V. szekció: Jakabné Harcsa Erzsébet: Nővérke, én szeretnék bízni magában!
VI. szekció: Kiss Ibolya, Dr. Zrínyi Miklós, Gál Zoltánné: Sztómagondozás a XXI. században
VII. szekció: Erdélyi-Sipos Aliz: Divatdiéták – kövérre fogyókúráztatva
VIII. szekció: Bodnárné Vidoven Krisztina, Dr. Együd Katalin, Gyüre Lászlóné: Gondozónő szerepe a nemi betegségek számának csökkentésében
IX. szekció: Laufer Éva: Kockázatmenedzsment-program bevezetése a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézetben
X. szekció: Patai Csilla: Egy láb megmentése. A podiáter sikerélménye
XI. szekció: Kökény Lászlóné: Ki fog minket ápolni?
XII. szekció: Rózsa Melinda: Ezt ezzel? Mit mivel? Ne?
XIII. szekció: Páll Nikoletta: Korszerű gyermekápolás és a folyamatos pszichés megterhelés szerepe a gyermektraumatológiai intenzív ápolásban
XIV. szekció: Mirejder Beatrix: A szultán álma
XV. szekció: Karancsiné Heffler Fatime: A sugárterápia munkafolyamatának szervezése, követése központunkban
 
FB IMG 1536683797259 FB IMG 1536683792556 FB IMG 1536683785821
      
 belvaros lipotvaros 2  letöltés  nea 01