Sztomaexpo

II. Sztómaexpó 2013.10.04

sztomaexpo2Idén második alkalommal, 2013. október 4-én 12-17 óráig került megrendezésre a II. Sztómaexpó, Budapesten, a Hotel Gellértben, (cím: XI. került Budapest, Szent Gellért tér 1.)
A rendezvény fő célja az volt, hogy a műtét előtt álló betegekkel és a már sztómával élőkkel is megismertessék a jogaikat, és azokat a lehetőségeket, amelyek biztonságosabbá, élhetőbbé tehetik mindennapjaikat. A rendezvényen a betegek és a hozzátartozóik szakemberektől - sztómaterápiás nővértől, és dietetikustól - kaphatnak segítséget a mindennapi problémáik megoldásában akár az eszközökkel, akár a táplálkozással kapcsolatban. A rendezvényen testzsírösszetétel vizsgálat is történt, természetesen annak eredménye is kiértékelésre került, az eredménytől függően étkezési tanácsot is kaptak az érdeklődők, hogy hogyan tudnak változtatni az esetlegesen nem megfelelő értékeken.
A rendezvényen lehetőség volt különböző, az otthoni betegápolást megkönnyítő termékek, és higiéniai eszközök, valamint a Zafír Press jóvoltából 50%-os kedvezménnyel diétás szakácskönyvek, továbbá egészség és wellness termékek, étrend kiegészítők, valamint Oriflame termékek vásárlására.

Ezen a rendezvényen a Magyar Szómaterápiás Nővérek Egyesületét Horváth Katalin Beatrix – egyben a Zsákos Alapítvány önkéntes sztómaterápiás nővér tanácsadója - képviselte.

Sajnálattal tapasztaltam, hogy szintén ebben az időben került megrendezésre a 30 éves Jubileumi ILCO Konferencia is (2013. október 4-5-6), ugyanis így a Magyarországon ma sztómazsákot forgalmazó cégek személyesen nem tudtak a Sztómaexpón is megjelenni, amire igen nagy szükség lett volna.
Jó lenne, ha a jövőben ez nem így történne.
Ennek ellenére, és talán a jó időnek is köszönhetően a 2013. márciusában megrendezett Mini Sztómaexpóhoz képest most több érdeklődő kereste fel a „sztómaterápiás nővér”asztalt.
Ezen a rendezvényen, igen nagy számban jöttek oda személyesen a sztómaterápiás nővérhez, azaz hozzám.
A leggyakoribb problémák: a lakhelyükhöz legközelebb található sztómaterápiás nővér keresése; fürdés sztómazsákkal vagy anélkül; időszakos hasmenéses problémák; paszta használati gondok; zsák felfúvódási, valamint zsák vákuumosodási gondok; nem esik le a zsákba a széklet, hanem megáll a sztómánál; időnkénti véres széklet; sztóma mérésének megtanítása; valamint termékkipróbálási igények voltak.
Természetesen a szóbeli tanácsadáson kívül az egyesületünk által kidolgozott írott anyagokkal is elláttam a hozzám fordulókat.
Úgy gondolom, mivel a felmerülő problémák széles skálájával találkoztam,- többségük colostomás volt -érdemes elgondolkodnunk ezeken.
De jó jelnek gondolom, hogy a sztómaviselők már ilyen számban eljöttek.
Volt egy idős hölgy, aki már nem győzte kivárni a sorát, és elment;

A rendezvény „csak” öt órás volt, még is úgy tűnt, hogy kevés volt ez az idő. EZ A RÉSZ PÉLDÁUL NEM KERÜLT KINYOMTATÁSRA!!!!!!!!!!!!!!!!A megjelent korosztályt tekintve, nem tudom kijelenteni, hogy csak az időskorúak közül kerültek ki a kérdezők, hiszen voltak fiatalok is. A többségnél - az elmondások szerint – rosszindulatú elváltozás miatt került sor a sztómaképző műtétre.Az MCCBE-ből is megkerestek sztómaviselők, akik kedvesen mondták, hogy „csak nézelődni” jöttek, és elmesélték kellemes nyári élményeiket. Ez egy kis napfényt hozott számomra a rendezvényen meghallgatott sok szomorú történet mellett; mégis érdemes sztómaterápiás nővérnek lenni!

Horváth Katalin Beatrix
SE ÁOK I. sz. Sebészeti Klinika
      
 belvaros lipotvaros 2  letöltés  nea 01