Beszámoló a MCCBE 2014. évi Országos Napjáról

Beszámoló a Magyar Crohn-Colitises Betegek Egyesületének
2014. évi Országos Napjáról

 

61361808 2288416881197797 8900397849179586560 nA Magyar Crohn-Colitises Betegek Egyesülete (MCCBE) 2014 június 7-én 900-1300-ig ismét megszervezte országos napját, melynek helyszíne a Kossuth Klub (cím: 1088 Budapest, Múzeum utca 7.), a részvétel pedig díjmentes volt.

Örömmel tapasztaltam, hogy az idén is sokan látogattak el erre a rendezvényre.

Ezen a rendezvényen, a korábbiakhoz hasonlóan a Magyar Szómaterápiás Nővérek Egyesületét Horváth Katalin Beatrix képviselte.
A regisztrációt követően valamint az előadások közötti szünetben lehetőség volt dieteikai és sztómaterápiás tanácsadásra, tejcukor érzékenységi tesztet kitölteni – ismert, hogy a crohn-, colitises betegek körében a tejcukor érzékenység magas számban fordul elő. Valamint lehetőség volt a Medicons Kft. táplálék kiegészítőit is megismerni.
A rendezvényen részt vevők kézhez kapták a CROHNika - a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek egyesületének 2014. évi kiadványát is. Aki igényelte a korábbi kiadványokból is kaphatott.
10:00-kor a megnyitó beszédet Pálffi Brigitta az MCCBE új elnöke tartotta. Itt tájékoztatta a jelenlevőket az egyesület eddigi tevékenységéről és a jövőbeli tervekről is. Többek között arra is kitért, hogy a fiatal crohn-colitises betegek részére egy olyan internetes felhasználói oldalt szeretne készíteni, ahol az érintettek nemcsak egymással, hanem szakemberekkel is tudnak kapcsolatot tartani, mivel az érintett fiatal korosztály nem jár ilyen klubba, és ne csak egymásnak „adjanak tanácsokat” problémáik megoldására, hanem szakembereket is el tudjanak érni egy honlapon.
Ezen a rendezvényen nem csak a laikusok számára, hanem számomra, egészségügyi szakdolgozó számára is érdekes előadásokat hallhattunk: „Sokat, nehezet, gyorsan: avagy hatékony kommunikáció betegszemmel” Dr. Kovács Ágotától, valamint „Gyógyulásom útja, harmónia magunkkal és a környezetünkkel” Klenovics Mónikától, akivel relaxációs gyakorlatokat is végeztünk – ő maga is ebben a betegségben szenved, és sztómaviselő is egyben. Továbbá „Mi az új IBD-ben 2014-ben?”szintén Dr. Kovács Ágotától. Hallhattunk még „Mobilapikáció – online betegnapló – a beteg szemszögéből” Dr. Ágoston Dorottya előadásában. Az előadások végén lehetőség nyílt az előadókkal megbeszélni az elhangzottakat.

A konferencia zárása után, sor került az ebéd elfogyasztására, melyet természetesen minden résztvevő elfogyaszthatott.

Ezt követően sok információval gazdagodva elköszöntünk egymástól.

Horváth Katalin Beatrix
SE ÁOK I. sz. Sebészeti Klinika
Sztómaterápiás nővér
      
 belvaros lipotvaros 2  letöltés  nea 01