Beszámoló a MCCBE 2015. évi Országos Napjáról

20190601momegeszsegnap1
Beszámoló a Magyar Crohn-Colitises Betegek Egyesületének
2015. évi Országos Napjáról

 

A Magyar Crohn-Colitises Betegek Egyesülete (MCCBE) 2015 június 27-én 9:00-13:00-ig ismét megszervezte országos napját, melynek helyszíne a Kossuth Klub (cím: 1088 Budapest, Múzeum utca 7.), a részvétel az idén is díjmentes volt.
Örömmel tapasztaltam, hogy ismét sokan látogattak el erre a rendezvényre.
Ezen a rendezvényen, a korábbiakhoz hasonlóan a Magyar Szómaterápiás Nővérek Egyesületét Horváth Katalin Beatrix képviselte.
A regisztrációt követően, valamint az előadások közötti szünetben és az előadások végén lehetőség volt dieteikai és sztómaterápiás tanácsadásra. Lehetőség volt a „Mindannyiunk ügye – Ülj ki érte Te is” című kiállítás megtekintésére is. A Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete azért kérte fel egy különleges fotósorozatra Ábel Anitát, Hajós Andrást, Simon Kornélt és Szente Vajkot, hogy felhívják a figyelmet az IBD-re, és megismertessék a társadalommal a betegséget, ezáltal az emberek megfelelő toleranciával tudjanak közelíteni a betegekhez. A fotósorozaton a hírességek mellett a betegség érintettjei és felnőtt illetve gyerek gasztroenterológus orvosok is szerepelnek.

Alkalom adódott továbbá a GNLD étrend-kiegészítőinek megkóstolására, igény esetén megvásárlására is - ezt a bél gyulladásos betegségeiben szenvedők is bátran fogyaszthatják. Megtudtuk, hogy nemcsak táplálék-kiegészítő termékekkel rendelkeznek, hanem bőr- és testápoló szereik és környezetkímélő háztartási tisztítószereik is vannak.

A rendezvényen részt vevők kézhez kapták a CROHNika - a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek egyesületének 2015. évi kiadványát is.
1000-kor a megnyitó beszédet Pálffi Brigitta az MCCBE elnöke tartotta. Tájékoztatta a jelenlevőket az egyesület eddigi tevékenységéről és a jövőbeli tervekről.

Ezen a rendezvényen számomra, egészségügyi szakdolgozó számára is érdekes előadásokat hallhattunk ismét: „Az IBD biológiai kezelése ma hazánkban” Dr. Kovács Ágotától, valamint „A kapszula endoszkópia jelentősége” Dr. Hegede Gábortól, aki érdekességképpen az endoszkópia történetéről is beszélt, rávilágítva az orvostudomány gyors fejlődésére. Továbbá „Az osteoporosis megelőzése” Dr. Kovács Máriától. Ez, úgy gondolom, a crohn-colitis betegektől eltekintve is nagyon égető probléma ma Magyarországon. Hallhattunk még „Crohn colitis betegséghez társuló mozgásszervi panaszok és kezelésük” című előadást Dr. Ortutay Judittól. Az előadások végén lehetőség nyílt az előadókkal megbeszélni az elhangzottakat, melyre úgy tűnt, kevés volt a rendelkezésre álló idő.

A rendezvény zárása után, sok információval gazdagodva elköszöntünk egymástól mindenkinek jó nyári pihenést kívánva a szeptemberi klubfoglalkozásig.

Horváth Katalin Beatrix
SE ÁOK I. sz. Sebészeti Klinika
Sztómaterápiás nővér

 

      
 belvaros lipotvaros 2  letöltés  nea 01