IV. Országos Sztómás Találkozó

A Békés Megyei ILCO Egyesület és a Magyar ILCO Szövetség összefogásával, idén negyedik alkalommal került megrendezésre az Országos Sztómás Találkozó. A rendezvénynek a Thermál Cammping és Hotel adott otthont Békés Megye gyönyörű fürdővárosában Gyulán. A szabad ég alatt árnyas fák hűvösében, zöld környezetben találkozhattak ismét az ország minden részéből érkező sztómaviselők.
A rendezvényre természeten meghívást kapott a Magyar Sztómaterápiás Nővérek Egyesülete is, hiszen hosszú évek óra sikeresen működik együtt a Szövetséggel. Számos kollégánk vesz részt önkéntesként az ILCO mozgalom munkájában, támogatva a sztómaviselők sikeres rehabilitációját. A Magyar ILCO Szövetség elnöke, Dr. Nagy András Péter köszöntőjében üdvözölte a sztómával élő sorstársakat, majd méltatta, hogy az elmúlt évek tapasztalata, és az évről évre növekvő érdeklődés bizonyítja milyen nagy létjogosultsága van az összejövetelnek.
A Békés Megyei Egyesület patronáló orvosa, Dr. Becsei László Főorvos köszöntötte a vendégeket, a MISZ vezetőségét, és felhívta a figyelmet a hasonló rendezvények jótékony hatására a rehabilitációs folyamatban. Végezetül megemlékezett az Egyesület korábbi elnökére Keszei Borbálára aki nemrég távozott a közösségből.
Szicsek Margit az egyesület patronáló pszihológusa több éve dolgozik azon, hogy a sztómaviseléssel járó lélektani nehézségek elfogadásában segítse a betegeket. Előadásában a megszerzett tapasztalatairól számolt be. Aztán megszólalt az az ember aki nélkül elképzelhetetlen a sztómaviselők élete, aki tanít, türelmesen magyaráz a sztómaterápiás ápolónő Deák Gyuláné, mindenki Mártikája!
És valóban!
Higgadtan, türelmesen, megfontoltan minden sallangtól mentesen egy jól összeszedett és rendezett gondolatsort hallhattunk tőle...Benne foglaltatott minden: a betegség küzdelme, a sztómaviselés elfogadtatása, az önellátásra való oktatás, a rehabilitáció lehetőségei, a rendelkezésre álló eszközeink ismertetése, a sztómás nővér utánpótlás problémái, mindennapi küzdelmeik...Szó esett a jó dolgokról, a követendő példáról és hangot kapott a kétségbeesés, az ápolók (sztómaápolók) utánpótlásának nehézségei, a képzés hiánya.
A program hivatalos része után már kötetlenül folytatódott a nap. A jelen lévő Gyógyászati segédeszköz Gyártó és Forgalmazó cégek ismeretterjesztő anyagokat, kiegészítő, sztómaápoló termékeik széles palettáját mutatták be az érdeklődőknek. Lehetőség nyílt a gyártó és termék viselő (beteg) közötti párbeszédre, melyek a további fejlesztések szempontjából fontos tapasztalatokat hoznak! Mód nyílt arra, hogy a Szövetség tagszervezeti egymással ismerkedjenek, rég nem látott ismerősök ismét találkozzanak.
Egyesületünk a sztómaellátással kapcsolatos tanulmányokkal segítette az érdeklődők mindennapjait. Betegek részére készült tájékoztató anyagainkat önkéntes tagjaink segítségével osztottuk szét.
Mindeközben a színpadon Néptáncbemutatót nézhettek az érdeklődők, de tehettek sétát a cammping területén. A közös ebéd elfogyasztása után a Békéscsabai Színház vendégművészei operett slágerekkel szórakoztatták a közönséget, majd aki még bírta szuflával megnézhette a Kangoo bemutatót.
A délután városnézéssel zárult! Láthattuk a Gyulai Várat, Erkel Ferenc szülőházát, a híres szabadtéri színpadot, ellátogattunk a nevezetes 100 éves cukrászdába és útközben megcsodálhattuk a város egyik terét díszítő világórát. Mások a pálinka manufaktúrába látogattak, megnézhették hogyan készül a híres Gyulai kolbász és virágos jókedvvel tértek meg onnan.
Ismét rendkívüli élményben volt részünk! Találkozhattunk rég nem látott barátainkkal, megismerhettünk egy csodálatos fürdővárost, együtt tölthettünk szép napot. A komplett rehabilitáció ékes példája volt ez, mely sikerének sztómaápolóként tevékeny részesei lehettünk!
Gyula, 2015. május 30

      
 belvaros lipotvaros 2  letöltés  nea 01