V. Országos Sztómás Találkozó Vác

DSCN0586
Idén ötödik alkalommal került megrendezésre a Magyar ILCO Szövetség jóvoltából az Országos Sztómás Találkozó, melyre valamennyi hazai ILCO tagszervezet mellett a Magyar Sztómaterápiás Nővérek Egyesülete is meghívást kapott. A rendezvény házigazdája a Váci ILCO Klub volt.
 A találkozó alkalmat biztosított arra, hogy a sztómaviselők találkozhassanak, a gyógyászati segédeszközöket gyártó és forgalmazó cégekkel, megismerhessék kiegészítő termékeiket, melyek segítségükre lehetnek a mindennapi sztóma ápolásban ill, találkothattak sztómaterápiás nővérekkel akik személyes problémáik orvoslásában nyújtottak segítséget. Más forgalmazók ajánlásában táplálkozási tanácsokat hallhattak, és táplálék kiegészítőket ismerhettek meg.

Az V. Országos Sztómás Találkozó egy egész napos program, mely Egri Sándor, a Magyar Állami Operaház énekesének műsorával kezdődött.

Ezt követően a Magyar ILCO Szövetség elnöke, Dr. Nagy András Péter köszöntötte a résztvevőket. Dr. Beer Miklós a Váci egyházmegye püspöke megnyitójában a sorsközösségi összefogást méltatta. Vác Város Önkormányzata nevében Dr. Manninger Péter a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke köszöntötte a mintegy 500 fős közösséget.

Köszöntőt hallhattunk a Váci Klub patronáló orvosától Dr. Licht Anna Sebész főorvostól aki 1992 óta a klub alakulásától segíti és támogatja munkájukat, beszédében méltatta a szervezők odaadását.

Számos szakmai előadás hangzott el mind a „Colorectalis műtétekről”- dr. Licht Anna főorvos tolmácsolásában- mind a „Sztóma kezelésről..”- Jávorszki Ödön Kórház sztómanővéreink összeállítása és nem utolsó sorban a „Táplálkozási tanácsok...”- Horváth Zoltánné Ph.D. főiskolai docens előadásában.  dr. Ritter László professzor az elmúlt évben ünnepelte 90. születésnapját. Nevét valamennyi szakember és sztómaviselő ismeri, hiszen Ő volt a sztóma műtétek magyarországi bevezetője, és része volt a műtéti technikák kifejlesztésében. A maga sajátos szerénységével köszöntötte a kollégáit, segítőiket a sztómaterápiás nővéreket és a sztómaviselő társadalom megjelent képviselőit.
A Magyar Sztómaterápiás Nővérek Egyesülete egy sikeres NEA pályázatnak köszönhetően kiadványt készített a sztómaviselők számára a mindennapok megkönnyítése céljából- melyet az egyesület megjelent önkéntesei osztottak ki a jelenlévő ILCO tagoknak, és mindemellett lehetőséget biztosítunk, hogy kiadványun elektronikusan is hozzáférhető legyen honlapunkon.
De a legfontosabb a találkozás volt…régi kapcsolataink ápolása, találkozás kollégáinkkal, sztómaviselőinkkel, találkozás a gyártókkal...

Köszönet a szervezőknek!
Gratulálunk a Medgyesi Árpád klubvezetőnek, a megfeszített munkájáért, hogy ez a találkozó ilyen magas színvonalon megvalósulhatott!
 
Vác, 2016.05.28
Kémeri Julianna


 

      
 belvaros lipotvaros 2  letöltés  nea 01