Küldetésünk

A Sztómaterápiás nővér ösztönzi a személyes és a szakmai fejlődést, a kommunikációt, mely segíti a tudás elsajátítását, és kutatási programokban vesz részt, amellyel finomítja különleges klinikai hatáskörét, így javítva az ellátás színvonalát.

A Magyar Sztómaterápiás Nővérek Egyesülete 2000. június 14-én alakult, azzal a céllal, hogy a Magyarországon élő sztómaterápiával foglalkozó ápolókat egyesítse. Hazánkban közel 15 ezer ember él mesterséges vendégnyílással. A sztómanővérek segítik őket abban, hogy a műtét után minél hamarabb visszatérhessenek a megszokott életvitelükhöz.

A bél megnyitása és a széklet ilyen módon való elvezetése régi korokba nyúlik vissza. A bélkivezetés ápolásáról kevés szó esik, néhány tudósítás beöntést, azaz bélmosást ajánl. Az első székletfelfogó szerkezetek a pelották voltak. Kezdetben fém-, majd gumi- és műanyag tartályok, amelyeket övvel rögzítettek a testhez 1930 körül.
A sztómaviselők szervezett ápolása Norma Gill, amerikai ileostomaviselő nevéhez kötődik, aki 1958-ban egy clevelandi orvos segítségével kezdte meg munkáját. 1961-ben nyitotta meg kapuját az első sztómaterápiát oktató iskola. A képzett nővérek 1968-ra létrehozzák a Stomatherapeuták Nemzetközi Társaságát.
 

A sztómaterápia a betegápolás részterülete, a sztómaviselők testi, lelki és társadalmi rehabilitációját segíti elő. A sztómanővér speciális tevékenysége és szakismerete alapján szorosan együttműködik az orvosokkal, nővérekkel. A szakdolgozó ellátási területe magában foglalja a mesterséges szájadékkal élők (colostoma-, ileostoma-, urostomaviselők, nyálfistula, egyéb sipolyok, tracheostoma), valamint a nehezen gyógyuló, váladékozó sebek kezelését. Feladatai közé tartozik a beteg és a hozzátartozó pszichés vezetése, a felvilágosítás, a sztóma gondozása és az ellátás eszközeinek teljes körű ismerete.

Magyarország minden kórházában dolgozik olyan ápoló, aki képes a művi vendégnyílással élők megfelelő ellátására, ezért a rászoruló bizalommal fordulhat hozzá.
Támogatói logók 3X