Colostoma

A kolosztóma műtéti eljárással létrehozott nyílás a vastagbélen, mely lehetővé teszi a széklet ürítését azáltal, hogy egy részét kivezetik a hasfalon kívülre. (A vastagbél latin neve: colon) kolosztoma.Elhelyezkedhet a vakbélen (coecostoma), a haránt vastagbélen (transversostoma) és a szigmabélen (sigmoideostoma). Formáját tekintve lehet egynyílású (a vastagbél meghagyott szakaszának a vége kerül kivezetésre, vagy kétnyílású, amikor a vastagbél egy kanyarulatát előemelve készítik a sztómát. Ez a sztómaféleség a bőr szintjéből enyhén kiemelkedő, 2-3 cm nagyságú kerek, élénkvörös ajakszerű képlet.
 
kolosztomaMikor szükséges kolosztóma kialakítása?
  • A végbél, a végbélnyílás vagy a vastagbél egy szakaszának daganata, amelyet műtéttel el kell távolítani.
  • Bénulást okozó gerincbetegség vagy gerincvelő-sérülés miatt, ami a székletürítés szabályozásának elvesztésével jár, valamint székletvisszatartási zavart, annak elvesztését, azaz széklet inkontinenciát idéz elő.
  • Divertikulitisz (vastagbélgyulladás) esetén, ha a vékonybél egy adott szakaszán tályog alakul ki, a tályog fala szétesik, és a genny a hasüregbe ürül. Ilyen esetben a széklet átmeneti elvezetéséhez műtétre van szükség.
  • A végbelet vagy a végbélnyílást károsító sérülés esetén.
  • A végbél vagy a végbélnyílás veleszületett fejlődési rendellenességei.
  • A vastagbél elzáródását követően.
Ideiglenes célból kétnyílású formában készítik bélelzáródás, hashártyagyulladással járó bélkilyukadás (daganat, gurdély/divertikulum/, sérülések), végbél-hüvely sipoly (rectovaginális fistula) valamint újszülöttek fejlődési rendellenességeinek műtéti megoldásánál. Ilyenkor a cél az érintett bélszakasz bizonyos időtartamra szóló tehermentesítése.


Végleges kolosztóma végbéldaganatok, fejlődési rendellenességek (végbél hiánya), súlyos, nem korrigálható széklet inkontinencia (széklet tartásának képtelensége) műtétjeinél készül, ill. ha az ideiglenes sztóma zárása valamilyen okból később nem végezhető el.

 Kép eredete: http://www.sztóma.hu

Támogatói logók 3X