Urostoma

Az urosztóma műtéti eljárással létrehozott nyílás a vékonybélen, amely a vizelet elvezetésére szolgál. Urosztóma kialakításának oka lehet a vizelettároló és/vagy -elvezető rendszer betegsége (akadályozott vizeletelvezetés, hólyag daganatos betegsége, idegrendszeri betegségek). Ez a húgyhólyagból történő végleges vizeletelvezetés leggyakrabban alkalmazott módszere, melynek során a vékonybél egy részét elkülönítik, és ebbe vezetik bele a húgyvezetéket. A vékonybél ezen végződését a hasfalon kívülre vezetik, így hozva létre urosztómát.

urostoma a

 Nephrostoma egyik, vagy mindkét vesemedence katéterrel, vagy drénnel történő közvetlen kivezetését jelenti. Általában a húgyvezeték/ek elzáródása, a hólyagba történő vizeletelvezetés akadályoztatása esetén készítik.
Kép eredete:http://apolastan.uw.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 urostoma bUretero-cutaneostoma a húgyvezetékek bőrre történő kiszájaztatását jelenti. Hólyagcarcinoma, nőgyógyászati daganatok, húgyhólyag-hüvely sipoly, prosztata daganatok esetén alkalmazzák a leggyakrabban.
Kép eredete:http://apolastan.uw.hu

 

 

 

 

 

 

 

urostoma c

 Ileum-conduit-ról beszélünk, amikor a húgyvezetékeket egy kirekesztett vékonybélkacsba szájaztatják, s ezen kacs egyik végét ültetik ki a hasfalra.
Kép eredete:http://apolastan.uw.hu

 

 

 

 

 urostoma dCystostoma esetén a hólyagban összegyűlt vizelet nem a húgycsövön keresztül, hanem a hólyagból képzett szájadékon át, vagy bőrön átvezetett katéteren keresztül ürül a külvilágba. Ezen beavatkozásra a húgycső-, hímvessző daganatai, sérülései, ill. prosztata daganatok esetén kerülhet sor.

Kép eredete:  http://apolastan.uw.hu

 

 

 

 

 

 kochx Kock rezervoár: az összes eddig felsorolt stomafajtákra jellemző, hogy nem rendelkeznek záróizommal Þ rajtuk keresztül a béltartalom, vagy vizelet ürülése általában nem szabályozható, szinte folyamatos Þ a stomaviselő állandóan segédeszköz viselésére kényszerül. N. Kock svéd sebészprofesszor dolgozott ki egy műtéti módszert, melynek segítségével az ileo-, és urostomával élők számára bizonyos esetekben megoldható a salakanyagok ürítésének szabályozása. A műtét lényege, hogy vékonybélből egy tárolótasakot (rezervoárt) készít, s ezt egy önzáró billentyűn keresztül szájaztatja a hasfal bőrére. Jól záró billentyű esetén az érintett naponta 4-5-szöri katéterezés révén tudja a számára megfelelő időpontban és körülmények között kiüríteni a tároló tasakot.

 

Forrás: http://daganatok.hu

 

 

Támogatói logók 3X