Bőrproblémák

Allargiás kontact dermatitis:
 
allergiccontactdermatitis la 350x232Tünetek: (1) körülírt érintettség, (2) vörösség, (3) duzzanat, (3) vérzés, (4) gennyes váladélozás, (5) hólyagképződés, (6) kifekélyesedés. A sztómás beteg a következőket észleli: (1 fájdalom, (2) égő, szúró érzés, (3) viszketés, (4) nyilalló fájdalom, (5) szivárgás okozta problémák.
 
Oka: Az allergiás reakció valamely allergénnel szemben, ez lehet az egyik összetevő is (bár ez ritka) a zsák, a ragasztó, segédeszközök, bőrápolási termékek. Ha egyszer allaergia alakul ki, akkor a beteg egész életében allergiás lesz arra az anyagra.
 
Kezelése:
Ha az allergént nem lehet biztosan azonosítani és ezáltal megszüntetni:
- a feltételezett terméket vagy összetevőt próbáljuk ki 1-2 napra valahol máshol a has bőrén
- ha a teszt során nincs reakció, akkor küldjük el a beteget bőrgyógyászhoz allergia vizsgálatra
 
Bőrelváltozások kezelése:
- genciána-ibolya (gyulladásgátló. max.0,5%) használata az alaplap cserék során (heti 3-4 alkalommal, legfeljebb 14 napig és csak nedves bőrön alkalmazva)
- ha 8 nap elteltével nincs javulás használjunk valamilyen enyhe hidrokortizon tartalmú készítményt, konzultáljunk bőrgyógyásszal
- ne feledjük, hogy az alkohol-tartalmú oldatok irritálják a bőrt
- kérmek használatakor vigyük fel őket és hagyjuk a bőrön állni 15-10 percig az alaplap felragasztása előtt távolítsuk el a felesleget.
 

Toxikus dermatitis- bőrirritáció:

Skin irritation around my stoma 344x194Tünetek: gyakran nem olyan jól körülírhatók, mint az allergiás dermatitisnél, de gyakorlatilag azonosak. Szivárgás okozta problémák: az irritáció a sztóma tövétől indul és a szivárgásnak kitett területet érinti. A felmaródás azokat a helyeket érinti, ahol a ragasztó a bőrrel érintkezik (alaplap, porózus ragasztószalag)

Okok: kémiai vagy fizikai eredetű irritáló hatások okozzák. 
Kémiai hatások: (1) szappanok, (2) tisztítószerek, (3) baktériumok, gombák, (4) szivárgás (vizelet, széklet)
Mechanikus okok: (1) ragasztóanyag, (2) öv dörzsölése, (3) túl erőteljes tisztítás, (4) rongálás
 
Kezelés:
- ha a ragasztó még helyes ápolás mellett is simételten felmarja a bőrt, használhatunk nedves törlőkendőt vagy más tipusú alaplapot.
- a sérülést vagy nedvező bőrt genciána ibolyával kezeljük (max.0,5%) a zsákcserék alkalmával, legfeljebb 8-14 napig
- a genciána ibolya hatása nem kielégítő, használhatunk enyhe hidrokortizon-tartalmú krémet vagy oldatot (legfeljebb 8 napig a zsákcserék alkalmával)
- ha nem tapasztalunk javulást konzultáljunk bőrgyógyásszal
- a gyulladás gyógyulása után még 1-2 hónapig alkalmazzunk bőrvédő tapaszt a kiújulás megelőzésére.

Pseudo-verrucosus epidermalis hyperplasia:

pseudoverrucouslesions la 350x232Tünetek: (1) a bőr megvastagodik és szemölcsszerű kinézetet ölt (2-5 mm magas), (2) a kiindulási pont a sztóma töve, ahonnan eltérő mértékben terjed szét, (3) jellemző a hyperpigmentáció ( általában szürke vagy vörösesbarna)

A beteg a következőket észleli: (1) az érintett terület túl érzékeny, (2) szivárgás okozta problémák.

Okok: (1)Ha abőr krónikus irritációnak van kitéve (pld. vizelet, széklet) (2) helytelenül méretezett alaplap túl nagy kivágás

Kezelés:

- Igazítsuk meg az alaplapot
- Urosztoma esetén használhatunk éjszakai vizeletgyüjtő zsákot visszafolyásgátló szeleppel . Érdemes a megszokottnál gyakrabban cserélni az alaplapot.
- a bőrt be lehet ecsetelni gyulladásgátló genciána-ibolyával (max.0,5%)
- a szemölcsszerű kinövéseket ezüst-nitrátos pálcával heti 2-3 alkalommal ki lehet égetni. Ha a kauterizáció fájdalmas, helyi érzéstelenítő krémet használjunk.

 Folliculitis:

Clean and shave skin around stomaTünetek: (1) a szőrtüszőknek megfelelően gennyes foltok (néhány vagy kiterjedt), (2) tiszta vagy gennyes hólyagok, (3) kivörösödött meleg bőr

A beteg a következőket észleli: (1) viszketés, (2) fájdalom

Okok: (1) a szőrszálak kiszabadulnak a ragasztó alól, baktériumok jutnak be a szőrtüszőbe, (2) ha a ragasztó a tövével együtt tépi ki a szőrszálat, nyitva marad a szőrtüszőhöz vezető csatorna. A gyulladást gyakran staphylococcusok okozzák.

Kezelés:

Az alaplap területének megfelelően vágjuk vagy borotváljuk le a szőrt. Ha a bőr állapota nem javul 8-14 napon belül vegyünk tenyészetet és végezzünk el érzékenységi tesztet. A további kezelést illetően konzultáljunk bőrgyógyásszal.

További segédletek>>itt

Forrás: Colosseum Oktatási különszám III. évfolyam. 2011. május

Irodalmi hivatkozások: Jorgen Sondergárd: Dermatologi/venerologi 3. udgave
                                   Hugh Zachariae: "Laerebog i hudsygdomme" 5. udgave
Támogatói logók 3X