Egyéb problémák

Székrekedés:
Ha székrekedése van, az étrendváltoztatás segíteni fog. Mindenki más és más, tehát Önnek kell tudnia, mi a normális az Ön esetében. Ha a bélgázok távoznak, a sztóma működik. A folyadékbevitel növelése javít a székrekedésen, de ha rossz a közérzete, vagy aggályai vannak, forduljon a sztómaápolójához vagy az orvosához. Ha már 3-4 napja nem volt széklete, hashajtót javasolhatnak.

Hasmenés

Időnként Önnél is előfordulhat hasmenés vagy laza széklet. Ne nyugtalankodjon emiatt. Egyszeri hasmenést valószínűleg az elfogyasztott étel okoz, és az várhatóan magától megszűnik. Ha azonban három vagy annál több széklet is hasmenéses, ügyelnie kell arra, nehogy kiszáradjon. Ekkor érdemes a sztómaápolójához fordulnia.

Bűzös vizelet:
Ha azt tapasztalja, hogy megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása mellett az uosztómás zacskóban lévő vizelet nem átlátszó, hanem zavaros, vagy ha a sztómából frissen ürített  vizelet szaga bűzös, akkor lehet, hogy fertőzése van, ezért forduljon orvoshoz.

Sugárkezelés:
Ánus és végbél daganatok komplex onkológiai ellátása nem ritkán neoadjuváns (műtét előtti) sugárkezeléssel kezdődik, melynek célja a daganat megkisebbítése, operábilissá tétele. A sugárkezelés előfordulhat kemoterápiával kombináltan is. Maga a sugárterápia kb. 5 hetet vesz igénybe. Ezalatt  a leadandó, össz sugárdózist napi kis dózisokban- frakciókban- kapja meg a beteg a sugárkárosodás elkerülése végett.

Ahogy minden terápiás beavatkozásnak lehetnek nem kívánt mellékhatásai: (1) gyengeség, rossz közérzet, (2) étvágytalanság, (3) hasmenés, (4) véres széklet, (5) hányinger, hányás, (6) puffadás, (7) bőrgyulladás

Előfordulhat, hogy a daganat akkora méretet ölt, amely már akadályozza passaget (széklet ürülést) ezért ideiglenesen ennek megoldására sztómaképző műtétre kerül sor, és csak ezt követően kezdhető el biztonsággal a sugárterápia. A besugárzás során nem csak a daganatosan érintett bélszakasz, hanem a regionális nyirokcsomók besugárzása is megtörténik. Ápolás szempontjából fontos tehát a sztóma védelme.

Teendők:
(1) bőrvédelem, a sugárkezelés idejére a sztómanyílást kis fémlapocskával kitakarják,
(2) eszközcsere alkalmával nagy gondot fordítson a mindennapos bőrápolásra,
(3) sugárkezelés idején javasolt egyrészes üríthető eszköz viselése,
(4) a kezelés előtt ürítse ki a sztómazsákot,
(5) kalória és rostdús étrend ,
(6) bő folyadékbevitel,
(7) hasmenés esetén javasolt gyógyszeres kezelés (enterobene/ immodium) ha nem segít kérje kezelőorvosa tanácsát,

 

 

 

Támogatói logók 3X